2012. szeptember 29., szombat

Átlátszó zselé – az én régi barátom

PAncsi kérdezte, nem fejteném-e ki egy bejegyzésben, hogyan is működik a zselé felkenése, mivel magamnak csinálom, havonta egyszer, és így szinte bármilyen körömlakk lazán fent marad akár egy hétig, ráadásul nem töredeznek le a körmeim, ami nagy probléma volt számomra. Hát íme.

Először is gondoltam, leírom, miért van erre szükségem. Mivel a körmeim ívben nőnek, ezért sajnos sokszor letörtek, főként a mutatóujjamon, ha véletlenül nekiütöttem valaminek. Sokszor a hús felett történt, így még az sem igazán segített, ha tövig lereszeltem, mert akadozott bele mindenbe a hús fölött lévő része, le kellett ragasztanom. Ilyenkor persze a többit is lereszeltem tövig, mert nem tudom elviselni, ha különböző hosszúságúak, a körömlakkozás pedig ki volt zárva.

Elmentem körmöshöz, hogy zselét tetessek a körmömre, de az egyetlen bevált körmös kiutazott az Államokba, hogy ott dolgozzon, így kénytelen voltam keresgélni. A többi 3 esetében már másnapra jócskán fellevegősödött több helyen is, félcentis részeken. Persze, kijavítják, ha visszamegyek, de ilyen alapokkal a javítás is ugyanolyan rossz lehet csak, meg hát nem érek rá hetente többször javíttatásra visszamenni.

Elegem lett, és gondoltam, ha annyi kreatív dologhoz értek, ez sem foghat ki rajtam. Utánajártam, mikre van szükség, az utolsó körmösnél is direkt megfigyeltem már a folyamatot, és beszereztem a kellékeket. Amikre szükségem volt:

UV-lámpa: 5500 Ft
Zselé: 3000 Ft
Előkészító folyadékok: összesen kb. 7500 Ft
Reszelő: 200 Ft
Fixáló folyadék: 800 Ft
Szálmentes törlő: erre sajnos nem emlékszem, de akár papírtörlő is jó helyette, bár a szálmentes kütyü sokkal jobb (a papírtörlő túlságosan hamar magába szívja a folyadékot)

Körülbelül 17 000 Ft-ból megvolt minden, és mivel alkalmanként jó esetben 3000-3500 Ft-ot fizettem volna a körmösnél, hamar meg is térült. Egy zselé egy évig elég volt, úgy, hogy barátnőm körmét is megcsináltam vele kb. havonta. A folyadékok még mindig nem szorulnak utánpótlásra, pedig már 2,5 éve használom őket.

Persze először aggódtam, hogy ekkora összeget befektettem, és mi van, ha nem megy majd, de nem volt gond, levegősödés szinte semmi, azóta sem szokott ilyen gondom lenni, néha reped csak meg a zselé, ha valahogyan megütöm a körmöm, de ez is kb. évente 3-szor.

Az általam használt termékek:

Előkészíti a körmöt a műveletre. Opcionális termék, a 3 in 1 Prep is elég lenne, de gondoltam, nem árt, és bevált ez a kombó.

Mindent előkészít, amit kell, van benne sav, ami nedvességmentesíti a körmöt, gombaölő és primer. Elvileg csak a körömre kellene kenni, de semmi baja nem szokott lenni a zselének, ha oda is kerül, ezért én az egészet átkenem ezzel is a zselé felkenése előtt.

Ahogy a neve is mutatja, elősegíti a zselé körömre tapadását. Sok körmös nem használja, pedig a fentiek (értsd: a fogyás mértéke) ismeretében szerintem nem nagy befektetés.
A jelenleg használt zselé, nagyon szeretem. A tégelyt mondjuk már kevésbé, mert egy idő után kettéválik a teteje, de sebaj, havonta egyszer kibírom.

Amikor egy hónap múltán nekilátok, így néz ki a körmöm:

A körömágy közelében kb. 1 mm-en a saját körmöm látható, felette a kicsit világosabb rész az, ahogy megreszeltem a zselét, hogy teljesen sima átmenet legyen a köröm és a zselé között. Ahol már megcsillan a fény a zselén, az érintetlen marad. Kilakkozva egyáltalán nem látható, hol ér véget a zselé, és hol van a saját körmöm.

Ezek után jön a köröm előkészítése reszelővel. Fontos, hogy vékonyítsak a meglévő zselérétegen, hiszen 2-3 réteg zselé fog rákerülni, és el akarom kerülni, hogy teljesen nyilvánvalóan természetellenes legyen a hatás. Fontos, hogy mind a köröm, mind a zselé durva felületűre legyen reszelve, mert így tud jól megtapadni majd a zselé a barázdákban. A köröm vége felé lekerekítem, hogy a természetes körmömnek megfelelő formát kapjak.

Előkészített köröm

Előkészített köröm vastagsága

Erre rákenem a három folyadékot egymás után, majd jön a 2-3 réteg zselé, attól függően, mennyire vastag rétegekkel dolgozom. Igyekszem a körömágy közelében a lehető legvékonyabban hagyni, hogy ne legyen nagy különbség a saját körmöm szintje és a zselé között. Minden réteget UV-lámpában kell tartani 3 percig, a rétegek között nem szükséges fixálni, csak a végső réteg után. Ekkor kb. annyi fixáló folyadékot teszek a szálmentes törlőre, amennyit körömlakklemosóból tennék. Ezzel áttörlöm, így az amúgy ragadós zselé megszilárdul. Egyszerre csinálom meg négy ujjamat, majd külön a hüvelyket, mert fontos, hogy a lámpában vízszintesen tartsam a körmeimet.

Kész köröm

Kész köröm vastagsága

Mivel a képeken is látható, hogy nem tökéletes a dolog, a végén átreszelgetem egy finom felületű reszelővel a hibás részeket, ahol kell, lefaragok belőle, és jön a varázslat a végén: a kedvenc termékem, a  Master Top Gel.


Mielőtt felkenem, ismét használatba veszem a Bondot (My name is Bond, Master Bond.), hogy biztosan jól tapadjon az előző rétegekhez. Ez a zselé már csak egy percet igényel a lámpában, és fixálni sem kell, ráadásul UV-szűrőt is tartalmaz, így a zselé nem fog besárgulni napfényben, aminek amúgy fennállna a veszélye.

Az újabb géllakkok is ilyen elven működnek, csak körömlakk-szerű üvegben és módszerrel, na és persze hígabbak. Egy átlátszóba befektetve mindig szép lehet a körmünk lakkozás nélkül is, amúgy pedig ugyanúgy lakkozható, mint a saját köröm.

Nem ördöngösség tehát egyáltalán, és nálam a köröm sem gyengült meg alatta, amikor egy ideig nem tettem rá zselét, a lenövő köröm ugyanolyan volt, akárcsak régen. Persze nem megy egyből profi szinten, de az ember 2-3 alkalom után kitapasztalja, mit hogyan kell tennie azért, hogy a zselé megfelelő vastagságú legyen mindenhol, és ne legyen túl széles a köröm a zselével fedett részeken.

Az első alkalommal ilyen lett:
Ma már nem így fényképeznék, de a lényeg látszik: ici-pici köröm, francia manikűrrel kifestve, top zselével fedve (így akár hetekig ugyanaz a minta lehet rajtunk)

Csillámos vég és körömmatrica, zselé alatt.

További lakkozásaim zselén:

Saját körmök:




Barátnőm körmén:


Most ismét kedvet kaptam a mintákhoz... Annak is megvan a varázsa. :-)

Nektek volt valaha zselé a körmötökön? Ha igen, milyen okból?

34 megjegyzés:

  1. jajj de ügyi vagy,nagyon szép :)

    VálaszTörlés
  2. 2 hétig. Tavaly novemberben csináltak zselés körmöt, nem volt tip,vagy sablon... csak saját köröm erősítése volt zselével. De egy hét után már kezdett alul látszódni, hogy elég vastag a zselé, és nagyon elvált a sját körömtől, kezdett a második hétre buborékosodni is, szóval nekimentem reszelővel, mert annyira csúnya lett szerintem arra már:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, sajnálom. Amúgy nem értem, a hozzáértők hogy tudnak ilyen munkát kiadni a kezük közül...

      Törlés
  3. Wow.. gyönyörűeket alkotsz!

    VálaszTörlés
  4. Én szerencsés voltam a műkörömépítőimmel mindig legalább 4-5 hétig bírta a körmöm. Az egyikhez 6 évig, a másikhoz 1 évig jártam, de soha semmi gond nem volt. Szerettem a zselés körmöket, mert nem kellett azon aggódnom, hogy milyenek a körmeim, mert minden nap ápoltak és szépek voltak. :) Viszont, most több okból sem tudok járni, ami nem baj, mert végre kiélhetem a lakkmániámat ugye. :D Az otthoni zselézésen már én is gondolkodtam, de én ezzel a megoldással:http://littlebagatelle.blogspot.hu/search/label/k%C3%B6r%C3%B6mer%C5%91s%C3%ADt%C3%A9s

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is próbálkoztam eleinte leoldható zselével, de egyrészt nem volt leoldható, másrészt kevésbé volt tartós. Amúgy én is gondolkodtam már a géllakkon (úgy látom, ő azzal csinálja), de igazából bevált a zselé, majd még meglátom, mi lesz, ha ez az adag elfogy. :-)

      Törlés
    2. Ilyesmi változaton gondolkodom én is, hogy csak néhány réteg színtelen géllakk, és rá meg mehet a körömlakkozás
      Lesz min agyalnom, úgy látom :-)

      Hogy érted, hogy nem volt tartós? Levegősödött, letöredezett?

      Törlés
    3. Nem, betöredezett több helyen is, hajlott, és így hamar kellett újraalkotnom. Ezzel most semmi bajom. :-)

      Törlés
    4. Értem, köszi szépen!
      Szerintem először ezt fogom kipróbálni a már említett kölcsön szettel, aztán meglátom, hogy tudok vele bánni én magam :-)

      Törlés
  5. Köszönöm szépen a részletes leírást, elmentem a kedvencek közé és sokszor átolvasom még :-)
    Erősen gondolkodom valami ilyesmin - csak kicsit tartok tőle, hogy tényleg menni fog-e nekem. Lenne néhány(sok) kérdésem, ha nem baj :-)
    Például mennyire sikerül bal kézzel? Vagy a végén simán javítható és arra kell figyelni hogy mindig szép vékony réteget tegyél fel?
    Nem féltél az elején, hogy pl gombás lesz a körmöd?
    Ezek szerint Te sem tanultad ezt soha körmös suliban, csak láttad és gyakoroltál? Miért pont a zselés anyagot választottad? Azt ismerted, vagy ezzel volt jobb tapasztalatod?

    Nekem is sokáig volt műkörmöm régebben, szóval sokszor láttam és figyeltem is hogy csinálja a csaj. Beszélgettem egy munkatársammal, aki kapott a férjétől tavaly lámpát és géllakkos készletet, de mivel ő nem igazán tudja használni és nem is használja, ezért megígérte, hogy elhozza nekem kipróbálni - szóval ha tényleg rászánom magam, akkor ki tudom próbálni, mielőtt beruházok rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, és természetesen válaszolok akárhány kérdésre. :-)

      Szóval bal kézzel is elég jól megy, de nem szokott gondom lenni a díszítéssel sem, sőt, van, hogy azzal sikerül jobban, de most például elrontottam a jobb mutatóujjamon, túlreszeltem a körmöt, kicsit féloldalas lett, ezért arra a csücsökre ellensúlyozásként több zselét tettem, de így nem lett egyenletes a felülete. Ez viszont egyáltalán nem gond, mert utána lereszeltem egyenletesre, jött a top gél, és kész. :-) Eleinte mondjuk sokszor odafolyt a körömágyamhoz, de pár alkalom után belejöttem, ahogy a lakkozásnál is tudom most már tartani (általában), hogy ne kenjem tele az egész kezem. :-)

      A gombásodástól azért nem féltem, mert használok gombaölőt is, meg leginkább akkor lehetne ilyenről szó, ha levegősödne a dolog, és alatta megülne a víz, viszont ilyen nincs, mióta magamnak csinálom, így gondom sincs. Egy kis négyzetmilliméteres helyen sárgulni kezdett egyszer, még műkörmöshöz járásom idején, akkor azonnal lereszeltem ott a zselét, és fertőtlenítettem, így nem lett baj.

      Nem tanultam soha, csak megfigyeltem és gyakoroltam, szerintem nem nehezebb, mint egy körömlakkozás, csak több türelem kell hozzá, nekem kis alaplámpám van, így 3 perceket kell várni a rétegeknél, így sokszor elmegy vele 2-3 óra is. Közben viszont sorozatot nézek, mostanában pl. Dextert. :-)

      A zselét azért választottam, mert erős anyagra vágytam, és akkoriban még nem volt ilyen divatja a géllaknak, így az fel sem merült.

      Szóval szerintem Neked is menne, de figyelj, mert még ha leoldhatót választasz is, azért valamennyire ahhoz is kell előkészítés a körmön bufferrel, meg a sav is károsítja, szóval ha mégsem akarod hosszú távra, valamilyen szinten azért károsítja a körmöt. :-)

      Ha bármi más kérdés felmerül, írj nyugodtan, itt vagyok. :-) Ja és nézd meg a Pipacs által belinkelt oldalt is, az is nagyon alapos. :-)

      Törlés
    2. Ui.: Ha arra gondoltál, miért nem porcelán, azért, mert sok rosszat hallottam róla, köztük néhány rémtörténetet is. :-)

      Törlés
    3. Igen, arra gondoltam, hogy miért nem porcelán :-)
      Nekem porcis műkörmöm volt, nem volt vele semmi bajom, ezért lenne érdekes, hogy a zseléssel könnyebb dolgozni, vagy más oka volt.

      Olvasgatok tovább - még nincs eldöntve, hogy csinálok-e valami ilyesmit (bár ezután a bejegyzés és az elmúlt hetek körömlakk kudarcai után erősen hajlok rá)
      No meg ha úgy döntök, hogy igen, az a következő kérdés, hogy mi legyen: géllakk vagy a saját készítésű műköröm - nehéz a nők élete :-))

      Törlés
  6. Ügyes vagy, szépek lettek :) Nekem még nem volt, de így úgy tetszik :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :-) Ha a saját körmeid szépek és erősek, akkor szerintem nem érdemes megcsinálni, de nekem jól jött és nagyon bevált. :-)

      Törlés
  7. Nagyon ügyi vagy! :) Nekem kb fél évig voltak zselés körmeim, mert nagyon töredeztek és a munkahelyemen meg elvárták a szép, ápolt körmöket, így 3 hétig nem volt gond velük. Pár hónapja szedettem le, most rettentően csúnyák, igyekszem körömerősítővel ápolni őket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha, remélem, hamar megerősödnek, és nem lesz már szükséged rá. :-) Amúgy milyen munkahelyen elvárás a szép köröm?

      Törlés
  8. Egy ideig én is így csináltam, UV lámpát örököltem anyától, kaptam egyebeket is, a maradékot meg megvettem. De ugye az aceton oldja, és csillámos körmöknél mindig lejött valamennyi, mert azzal sokáig kell kínlódni, úgyhogy lemondtam róla. Csinálom a Layla körömerősítő kúráját és egész jó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a fajtát szerencsére nem oldja, de nekem még az elvileg oldhatós is ügyet sem vetett rá. Atomzselék :-D

      Törlés
  9. szia!!volt lakk zselé is és volt zselés műkörmöm is, én szeretem, sokkal jobb mint a porcelán, nekem ez vált be, igaz nem én csináltam magamnak, hanem körmöshöz mentem el.Zselés tapasztalataim szerint tartósak. Nagyon ügyes vagy am. szép körmöket csináltál!Ha van kedved nézz be a blogomba: http://potyszepsegblog.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  10. Mennyivel szebb zselével! *-*

    VálaszTörlés
  11. A leszedesrol is van bejegyzesed? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nincs, mert mindegyik leszedési módszer nagyon roncsoló hatású, így én a lenövesztésre esküszöm :-)

      Törlés
  12. Es a lenovest kitoltod valamilyen anyaggal addig? Vagy hany hetig noveszted le?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nagyon ügyelek arra, hogy ne legyen vastag a zseléréteg, nem nagy a szintkülönbség sem a zselé és a saját köröm között, így egy sima kitöltőlakk elég a körömlakkok alá. Nekem most az Avon Nail Experts Gel Strength Base Coat vált be a legjobban :-)

      Törlés
    2. Koszi a segitseget. :) mondjuk szines lakk eseteben ez nem hiszem,h jo megoldas lenne nekem. :( neked a francia zselenel nem kell ujra feherrel feltolteni az elso reszt?

      Törlés
    3. Nem zselével készítettem a francia véget, hanem körömlakkal, és a zselé mindig csak átlátszó volt. Így is elvolt egy hétig egy lakkozás, így nem vágytam ennél nagyobb tartósságra :-)

      Törlés
  13. Köszi a válaszokat! :) Nagyon kedves vagy :)))))

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy tippes körömre mehet-e géllakk zselé nélkül. A géllaknál is alkalmazni kell a gombátlanítót és tapadás elősegítőt? Melyik a jobb tapadás elősegítő savas, vagy a savnélküli? Mivel lehet leoldani a géllakot. Köszönöm segítségeteket. Üdv. Judit

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.