2014. május 17., szombat

Álljunk meg egy szóra! – 5. rész


Ismét összegyűlt több mint egy bejegyzésnyi adag, így gondoltam, mielőtt ismét behozok néhány napnyi blogolvasós lemaradást, na meg elolvasok egy-két magazint, jobb, ha közzéteszem a nagy részét. Ja, merthogy a magazinokban is elég sok hibára lehet bukkanni...

helyesírás ellenőrző – helyesen: helyesírás-ellenőrző

ezen kívül – ha 'emellett' jelentésben használjuk, egybe írandó, tehát helyesen: ezenkívül

ezüst gyűrű – helyesen: ezüstgyűrű (akár az anyagnév, akár az általa jelzett szó összetett, külön kell írni, itt viszont nincs szó ilyesmiről. Kedvenc példasorom: aranylánc, műanyag lánc, arany karkötő)

előljáróban – helyesen: elöljáróban

három darabos – helyesen: háromdarabos

megtudtad csinálni – még mindig az igekötős igébe ékelődik be egy szó, tehát helyesen: meg tudtad csinálni

pólus tisztító – helyesen: pórustisztító

lakk imádó – helyesen: lakkimádó (akárcsak az állatbarát)

zöld tea kivonat – helyesen: zöldtea-kivonat (mert a zöld tea amúgy külön van, ezért a mozgó szabály szerint összetételben így a helyes)

mandula és olívaolaj – helyesen: mandula- és olívaolaj, hiszen a mandulaolaj utótagját spóroljuk le, és jelezzük a kötőjellel, hogy a másik szó végén megtalálható

szemhéjpúder paletta – helyesen: szemhéjpúder-paletta (itt jegyezném meg, hogy ha ismétlődik egy-egy kifejezés, az azért van, mert ha továbbra is felbukkan egy hiba, az „ismétlés a tudás anyja”-elv alapján szükségesnek érzem az ismételt felsorolását)

vissza jelzés – helyesen: visszajelzés

többszáz – helyesen: több száz

remélem tetszeni fog – helyesen: remélem, (hogy) tetszeni fog (talán a 'hogy' gondolatbeli beillesztésével jobban érezhető, hogy szükséges a vessző)

egyet értek veled – helyesen: egyetértek (a másik forma is lehetséges, pl.: sok itt az angol szó, de csak egyet értek közülük)

két havonta – helyesen: kéthavonta

olcsó ár – helyesen: alacsony ár

Emellett, akárcsak eddig, további kérdések esetén a megjegyzéseknél indulhat a kérdés-válasz és az eszmecsere :-)

13 megjegyzés:

  1. Na mondjuk a szemhéjpúder-palettán meglepődtem: ) előkapom az újságíráson kapott helyesírás képzőmet a bejegyzésed mellé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, pedig egyszerű, mert háromtagú összetétel, amely hosszabb, mint hat szótag, de erről majd írok részletesen is :-)

      Törlés
  2. Hajjaj, a szemhéjpúder-palettát én is leírtam néhányszor rosszul :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A következő ilyen bejegyzésben kifejtem majd a szabályokat, és meglátod, nagyon egyszerű ám :-)

      Törlés
  3. A zöldtea-kivonaton, ha nem haragszol ezennel dobtam egy hátast. Bár fogalmam nincs, hogyan írtam volna le magamtól, de esélyes, hogy NEM így :D (Főleg mert a helyesírás ellenőrző itt is visszadobja ebben a formában... :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem haragszom, viszont vizuális típusként most elképzeltem azt a hátast. :-D A helyesírás-ellenőrző pedig nem tud megküzdeni a magyar nyelv nehézségeivel, még folyamatos fejlesztések mellett sem, de majd ezt a mozgó szabályt is kifejtem akkor kicsit részletesebben, több példával :-)

      Törlés
    2. Na tessék, a helyesírás-ellenőrző is összetett szó... Mi lenne, ha inkább nem is írnék ezentúl? :D

      Törlés
  4. Ilyenkor mindig rájövök, hogy mi van ha nálam találtál hibát...:D Az ismétés a tudás anyja-féle szokást légyszi tartsd meg a blogon, mert nekem jobb ha mindent többször látok, bennem pl. így minden jobban rögzül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nagyon sajnálom ám, hogy paranoiát keltek, mert tényleg nem a bántás vagy a félelemkeltés a célom ezzel, szóval akkor sincs tragédia, ha netán Nálad találok valamit, főleg, hogy soha nem kötöm személyhez a hibákat, és ezektől függetlenül is továbbra is szeretni tudom a kedvenc blogjaimat. :-) Az ismétlés pedig biztosan nem fog eltűnni, a mostani bejegyzés egyik dolga ugyanis többször is felmerült már azóta is :-D

      Törlés
  5. A pólus-pórus részt köszönöm! :) Mindig a fejemet fogom, hogy értsék már meg a különbséget. (A fejembe látsz, mert akartam kérni, hogy erről legyen szó) Néhány napja a Krémmánián futottam bele, még a böngészőt is bezártam. :D
    A több százon gondolkozok, hogy én hogyan írnám, de nem merek megesküdni rá, hogy helyes megoldásra jutnék. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ez is kb. annyira veri ki nálam a biztosítékot, mint a szemhély :-D Szóval igazán nincs mit, én is néztem ott egy nagyot... A több százat amúgy én is egybeírnáám ösztön szerint, de sajnos külön a helyes :-(

      Törlés
  6. Vettem három darabos háromdarabos joghurtot. Szerintem, mindkét írásmód helyes, a joghurt pedig nem volt finom:(.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen, ez egy kicsit olyan, mint a Móricka-vicc: Anya, csak egy van! :-D Szóval vagy úgy írnám, hogy „Vettem három, darabos joghurtot”, vagy még cifrábban: „Vettem három darab darabos joghurtot”, itt viszont egy háromarabos készletről volt szó, és az ilyesfajta hibák egyszerűen kiirthatatlannak tűnnek :-( Amúgy joghurttippem is van, ráakadtam msotanában egy-két igazán finomra :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.