2014. május 23., péntek

Álljunk meg egy szóra! – 6. rész


Bizonyos szinten szomorú, hogy ennyire rendszeresen tudok hozni egy-egy adagot, és még hátravan két kiolvasatlan magazin, de remélem, Ti továbbra is hasznát veszitek az említett példáknak. Ma ráadásul első alkalommal szabálymagyarázat is következik, így érdemes lesz elolvasni a bejegyzést.

A mai bejegyzésben egy szabályt veszünk át, mert nem akarlak Titeket rögtön kettővel letaglózni, ezért a mai témánk:

Az összetett szavak helyesírása

Sok helyütt látok arra utaló nyomokat, hogy az emberek úgy gondolják, ami hat szótagnál hosszabb, azt már kötőjelezni kell, pedig ez így bizony helytelen. Nem bonyolult a dolog, négy dolgot kell megjegyezni:

1. A kéttagú összetételek a hosszuktól függetlenül egybe írandók.
2. A kettőnél több tagból álló összetételeknél hét szótagtól kezdődően jön a kötőjelezés.
3. Hat szótagig minden mehet egybe, összetételi tagok számától függetlenül (a Helyesírási szabályzat egyébként megengedi az értelmezést segítő kötőjel szükség szerinti beillesztését).
4. A szótagok számlálásánál csak a szótövek vehetők figyelembe, és képzők is ideszámítanak, egyéb toldalékok azonban nem, valamint az egy szótagú igekötők sem.

Néhány példával és magyarázatukkal próbálom segíteni a megértést, a további kérdéseket pedig várom szeretettel a megjegyzéseknél.

informatikatanítás – 8 szótag, de kéttagú, tehát hosszúsága ellenére is mehet egybe
hálózatmonitorozás – 8 szótag, de kéttagú, tehát mehet egybe
rendszer-monitorozás – 7 szótag, de háromtagú, ezért már kötőjeles (a rend+szer összetett szó)
minőségbiztosítás – 7 szótag, de kéttagú, tehát mehet egybe
minőség-ellenőrzés – 7 szótag, de háromtagú, ezért már kötőjeles (az 'ellen' miatt)
sajtótájékoztató – 7 szótag, de kéttagú, tehát egybe írjuk
rendszerellenőrzés – 6 szótag, ezért egybe írjuk
rendszer-ellenőrzési – 7 szótag, és az 'i' képző, ezért beleszámít a szótagszámba, és jöhet a kötőjel
ugyanígy: légzésvisszatartás, ugyanakkor légzés-visszatartási

A szokásos rész pedig most következik a jártamban-keltemben gyűjtött példákkal:

neszeszer – na, akkor még egyszer: helyesen: neszesszer

gondoltam jó lenne – helyesen: gondoltam, (hogy) jó lenne

képzelő erő – helyesen: képzelőerő

micellás víz teszt – helyesen: micellásvíz-teszt (illetve azóta láttam egy ügyes kikerülést: micellás vizek tesztje)

site-onwebhelyen, weboldalon, honlapon

aplikál – helyesen: applikál

helyesírás ellenőrző – helyesen: helyesírás-ellenőrző (ez bizony már négy összetételi tag!)

irul pirul – helyesen: irul-pirul

hétről-hétre, percről-percre – helyesen: hétről hétre, percről percre

festék illat  – helyesen: festékillat (vagy még inkább festékszag)

úgy érzem mintha – helyesen: úgy érzem, mintha

annyira mint – helyesen: annyira, mint

Mára tehát ennyi, de már most majdnem egy újabb adagnyi van a tarsolyomban, úgyhogy hamarosan ismét érkezem, egy újabb szabály kifejtésével együtt. Emellett várom a további kérdéseket, és témafelvetést is szívesen veszek, hogy a helyesírás sok-sok csapdája közül miről látnátok bővebb kifejtést.

Ti helyesen írtátok volna a mai példákat?

8 megjegyzés:

  1. Egyszerűen imádom ezeket a bejegyzéseket! Üde színfolt a sok-sok egyforma, körömlakkos bejegyzés között! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki! Remélem, van, akinek hasznára válik, bár úgy tűnik, pont a szabálykifejtéses bejegyzés érdekelte a legkevésbé az olvasókat. :-)

      Törlés
  2. Pont ajánlani akartam egy témát: az ilyen -szerű dolgokkal mindig gondban vagyok, hogyan is írjam le őket. Például kell-e kötőjel? Vagy csak simán mehet egybe, hogy pl. citromszerű illata van valaminek? De láttam valahol kötőjeles megoldást is, és annyiszor elgondolkodom, amikor használnám, hogy most kellene-e kötőjel vagy sem? Vagy ha kell, hova kell kötőjel? Szívesen olvasgatom ezeket a bejegyzéseket én is, jó kis ismétlés, főleg, hogy már mióta nem volt irodalom órám. (Amúgy néha én is használok ilyen kerüléseket, pont amiatt, hogy elkerüljem az elkerülhetetlent, de van amikor sikerül fura szavakat, szófordulatokat képezni.:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, alapvetően mehet egybe, kivéve, ha már háromtagú és hat szótagnál hosszabb lesz így az összetétel, tehát pl. narancsszerű, ugyanakkor olívaolaj-szerű :-) Remélem, ezzel megválaszoltam a kérdésed, de ha bármi további kétséged van, kérlek, írd meg :-)

      Törlés
  3. Szuper ez a sorozatod. Érdekelne a véleményed a Cosnova valamelyik fordító munkatársa által nálunk meghonosított "mattosító" kifejezésről. Szerintük a bőrünk nem matt, hanem mattos:D. Engem a hideg ráz ahányszor olvasom, úgy tudom a mattosítás az ékszerkészítésnél jelent valamit, ennek utána járhatnál a következő ilyen soriban.Puszi:Livi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó felvetés, az biztos :-D Simán a mattítás lenne a jó, de sok furcsa szókapcsolat és kifejezés terjedt el, amit ha szóelemzéssel górcső alá veszünk, hasonlóan fura az eredete. :-) Vannak amúgy kedvenceim, pl. pattanás elleni ecsetelő mint 'pattanásápoló', valamint a macskaeledelnél az 'egész haldarabok'. :-)

      Törlés
  4. Nagyon hasznos! :D Rég olvasom a blogodat, de nem szoktam kommentelni. :) Jó, hogy egy beauty blogger tud helyesen írni. Sajnos nekem pont ezek okoznak gondot, de most már ígérem, megtanulom, ha már nekem is van blogom, meg rengeteg olvasóm... Azért is plusz nehézség, mert én tanultam SEO-t, és gyakran rákeresek kulcsszavakra, és aztán úgy írom, ahogy a Google-be többen beütik, ami nagyon sokszor teljesen helytelen. :D Viszont így több és jobb találatom van. Na itt egy dilemma... :D De azért mégiscsak az a jó, ahogy Te csinálod. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam a címkéknél ott szoktak lenni a rosszul írt, sokszor keresett változatok is ugyanilyen okokból, de folyó szövegben nem vagyok hajlandó rosszul írni :-D Viszont kérem szépen a blogod címét, mert az adatlapod alapján nem találtam rá sajnos, viszont szívesen benéznék Hozzád :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.