2014. szeptember 25., csütörtök

Sminkszerek fertőtlenítése – hogy ne legyünk (újra) betegek

Bizonyára sokan és sok helyen olvastatok már arról, hogy melyik sminkszer mennyi ideig használható, milyen gyakran kell lecserélni őket stb., most viszont másról lesz szó: méghozzá arról, hogy mi a teendő, ha az amúgy teljesen rendben lévő, még a szavatossági idején belüli termékünket kölcsönkérte egy barátnő, vagy akár mi magunk használtuk egy megfázásos/szemgyulladásos/egyéb betegséges időszakban. Az apropó persze félig saját tapasztalat, hiszen a nyáron szemgyulladással küzdöttem (egyébként ismét csak köszönöm a sok jókívánságot, nagyon jól esett a kedvességetek), és bár a sminkszereim megúszták a dolgot, mert abban az időszakban jó ideig nem sminkeltem, úgy vélem, másoknak hasznos lehet ez a bejegyzés.

Nos, először is jó barátunk lesz az alkohol. Gyógyszertárban beszerezhető, így a legolcsóbb, és nem érdemes nagy mennyiséget venni, mert a leggondosabb lezárás ellenére is hajlamos párologni a galád. Érdemes lehet még beszerezni a pumpás fajtáját esetleg, amely sokáig eláll, így sokáig a hasznunkra lehet. Fodrászkellékesben szoktam megvenni a körmös kellékekhez való változatot, mert az beválhat erre a célra is.

Kezdjük mondjuk a szemes dolgoknál. Szempillaspirált egyrészt ne adjunk kölcsön, másrészt ne használjunk betegen, de ha valamiért mégis kell, akkor eldobható spirálkevéfel vigyük fel a szemünkre, és NE tegyünk rá többet, hanem szükség esetén használjunk egy másik, tiszta darabot. Müllerben pár száz forintért beszerezhető, és egyébként nem is kell eldobni sem: az ecsettisztítási bejegyzésemben látott módszerrel ez is kimosható, és száradás után a spriccelős alkohollal sterillé tehető.

Szemceruza esetében kezdjük faragással, hiszen így a legfertőzöttebb részt lefaragjuk, a maradék pedig a gyógyszertárban beszerzett alkoholba áztatható. 30 mp elég neki, ezt követően pedig óvatosan, nem húzó, hanem felitató mozdulatokkal eltávolítható a felesleg papírtörlővel, illetve természetesen a maradék el is párolog majd magától.

A szemhéjpúderek esetében is hasznos lesz a papírtörlő, ugyanis néhány húzással eltávolíthatjuk a felső, legfertőzöttebb réteget, majd ezután lespriccelhetjük alkohollal a felületét, és így fertőtlenítve ismét használhatjuk a terméket. Természetesen ugyanígy kell eljárni az egyéb porállagú termékek, pl. pirosító esetében is.

A rúzsoknál, valamint a krémes pirosítóknál papírtörlővel érdemes letörölgetni a külső réteget, majd a továbbiakban a szemceruzáknál alkalmazott módszer következik: 30 mp-es alkoholos áztatás, majd papírtörlős, óvatos törölgetés.

Ezenkívül érdemes még megemlítenem az ecseteket, amelyeket a szokásos mosás után a spriccelős módszerrel fertőtleníthetünk, erről azonban tudni kell, hogy a természetes szőrből készült ecseteket a nagy mennyiségű alkohol – a szárító hatása miatt – sprőddé teheti. Ne essetek tehát túlzásokba, illetve a legközelebbi mosásnál a fent már említett bejegyzésben használt babasampon helyett folyamodjatok inkább 2 az 1-ben samponhoz: jómagam már kb. egy éve csak ezt használok ecsettisztításra, ugyanis a benne lévő balzsamtól még olyan ecseteim is pihe-puhák lettek, amelyeket előtte nem szerettem, mert túl durvának éreztem őket.

Egyébként kedvenc takarítós „gurum”, Melissa is készített videót a fertőtlenítésről, de sírva kérlek Titeket, hogy NE úgy mossátok az ecseteket, ahogy ő teszi, mert ha pohárba áztatjátok őket, a víz feloldhatja a nyelet és a szőrt összetartó ragasztót, tehát ettől a résztől tekintsetek el nála.


How to Clean Makeup Brushes & 10 More Great Makeup Cleaning Tips!
Remélem, hogy hasznosnak találtátok a bejegyzést, és ha bármi kérdés van, tegyétek fel megjegyzésben, illetve ha saját fertőtlenítési vagy tisztítási tippetek van, azt is osszátok meg velem – és a többi olvasóval – alább.

Ti szoktátok alkalmazni valamelyik fent említett módszert?

13 megjegyzés:

  1. Végtelenül hasznos bejegyzés lett, hálás vagyok minden egyes soráért! ;-)
    Én is hatalmas takarítási + fertőtlenítési mániában szenvedek, így mindig örömmel látom, hogy mások is fontosnak tartják ezt a műveletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad, igazából mindenféle betegség nélkül is érdemes lehet néha elvégezni a procedúrát. :-) A takarítási mániát pedig nagyon meg tudom érteni, mostanában van, hogy azzal motiválom magam a munkára, hogy ha időben végzek vele, utána jutalomból takaríthatok :-D

      Törlés
  2. Nagyon tetszett a bejegyzés! Én is alkohollal szoktam fertőtleníteni, azóta pedig én is óvatosabban mosom az ecseteket, hogy sikerült az egyikben a ragasztót feloldani, és két részben maradt a kezemben :D Még jó, hogy csak egy ebay-es ecset volt :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett :-) Egyébként Ebayről rendelt ecseteknél a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordul az ilyesmi, de szerencsére általában ragaszthatók, nekem is több ilyen „mentett” ecsetem van már :-)

      Törlés
  3. Mindenre alkohol? Nem árt a cuccoknak, nem lesznek nedvesek?
    Amikor szemgyulladásom volt, én a spirált a biztonság kedvéért kidobtam, a ceruzát is, de tényleg elég lett volna lefaragni vagy kicsit levágni belőle, erre később rájöttem. Mással nem volt gondom, púder-pirosító nem volt sosem fertőzött, rúzs sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nedves lesz egy darabig, de szerencsére az alkohol hamar elpárolog, próbálj csak egyszer nyitva hagyni egy vodkásüveget, vagy akár egy régi, már nem használt parfümöt, és meglátod, milyen hamar csökken majd a szintje. :-) Az pedig külön szerencse, ha nem szennyeződnek a termékeid, de jó tudni, hogy mit kell tenni, ha egyszer mégis előfordul :-)

      Törlés
  4. Gergő tegnap gúvadt szemmel nézte, ahogy a tisztítószeres palackokat és a mosószeres flakonokat mosom le domesztoszos vízben. :D Szóval ez nagyon nekem való bejegyzés volt, habár a legtöbb trükköt már ismertem és alkalmazni is szoktam.

    Hátha valakinek hasznos tipp: Ha arctisztító szivacsot használunk, nedves állapotában 15-20mp a mikróban szuperül fertőtleníti, utána pedig csak ki kell szárítani. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát pedig a flakonok áttörlése egy teljesen indokolt és rendszeresen elvégzendő művelet, én is le szoktam törölgetni őket :-D

      A szivacsos tippet köszönöm, jó ötlet, nekem mosogatószivacsnál bevált módszer, de hasznos lehet az arcszivacsot használók számára :-)

      Törlés
  5. Én betegen nem igazán szoktam ami sminkelni, de ettől függetlenül gyógyulás után szükség van a fertőtlenítésre, hiszen már a tünetek megjelenése előtt is kerülhet baci mkndenhova.
    Aham. Szóval Ő a takarítós csajszi. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen, a legjobb kerülni a sminkelést, de azért néha előfordulhat, hogy mégiscsak szükség van rá, vagy ahogy írod is, akkor sminkelünk, amikor még nem tudjuk, hogy betegek leszünk. És bizony, ő a takarítós csajszi, komolyan kedvet kapok a takarításra a videóitól :-D

      Törlés
  6. Mi van azokkal akiket sorba sminkelnek a sminkesek egy előadás során??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyrészt a termékeket lespriccelhetik alkohollal, ha igényesek, és az hamar el is párolog, ugyanakkor megöli a kórokozókat, az ecseteket pedig benzinnel lehet gyorsan és hatékonyan tisztítani, és utána rájuk is mehet egy-két spriccelésnyi eszközfertőtlenítő alkohol. A gond csak az, hogy a legtöbb sminkes erre nagyon nem ad, én pedig nem győzök csodálkozni ezen. Azt nagyon tudják mondani, hogy kizárólag MAC ecseteket használnak, holott a kliensek jobban járnának olcsó, ugyanakkor tiszta ecsetekkel. Én biztosan nem ülnék be olyan keze alá, akinek láthatóan koszosak az ecsetei, márpedig a legtöbb sminkes sajnos ilyen :-(

      Törlés
  7. Szia! Csak most találtam ide, de nagyon hasznos a poszt :) én az ecseteimet, szivacsaimat minden használat után megtisztítom. Rosszul vagyok mikor a youtuberek láthatóan mocskos eszközökkel kezdenek neki a sminkelésnek. Nem csak a bőrnek katasztrófa, de simán belenyúlnak a piszkos ecsettel a termékbe is. Olyan kérdésem lenne, hogy Tauz Nóra isopropanolt javasolt EtOH helyett. Mi lehet a különbség? Sajnos az IPA-t sokkal macerásabb beszerezni. :(

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.