2015. február 10., kedd

Forralt fehérbor – a tökéletes ital téli estékre

Még decemberben mutattam Instagramon, hogy épp forralt bor készül nálunk, és akkor meg is ígértem, hogy néhány napon belül kikerül a recept. Nos, ember tervez, és végül két hónap kellett hozzá, hogy közzétegyem, mert ugyebár várnom kellett arra, hogy Tamás megírja a receptjét. Azt hiszem, megérte várakozni, mert a múltkori Chop suey-hoz hasonlóan ismét humorosan fogta fel a feladatot, és vidám perceket okozott nekem – remélhetőleg a Ti arcotokra is mosolyt csal majd. A Tamás által írt rész dőlten szedve látható, és a receptet a szerző írása alapján, változatlan formában teszem közzé.


Borralt For

Végy egy fej hagymát, egy közepes répát, valamint ízlés szerint chilipaprikát és borsot. Tedd le ezeket, nem fognak kelleni.

Kell viszont egy jó üveg fehér bor, száraz vagy félszáraz, esetleg félédes. Kell hozzá egy narancs (vagy mondjuk 2 mandarin), esetleg egy pár szem szőlő meg egy fél fanyar alma, csutka nélkül, és jó bele a szilva, a gránátalma és a mazsola is.


Kell még egy pár darab (szem?) szegfűszeg is (ízlés szerint, ez egy ölég erős fűszer, ne vidd túlzásba), és kell bele egy kiskanálnyi reszelt gyömbér (a friss jobb). A gyümölcsöket (a narancsot és/vagy mandarint is) jól mosd meg.


A bort fedő alatt közepes lángon melegítem (vagyis, inkább te, mert most te csinálod), de ne forrald fel (vagy ha már úgy sikerült, legalább ne forrald rommá, mert elpárolog belőle az alkohol, és megváltozik az íze is).

Amikor már „elég meleg”, ízlés szerint tegyél bele cukrot (nálunk édesen szokták óhajtani, ezért több cukor kerül bele), majd tedd bele a gyümölcsöket. A narancsot és/vagy mandarint lehetőleg héjastól, karikákra vágva tedd bele (a héjában rengeteg az illóolaj, dob a bor ízén). Tedd bele a gyömbért, és fogj egy kisebb babérlevelet, és azt is tedd bele (ne pánikolj, jó lesz). Így melegítsd a bort közel forrásponting. (Igen tudom, olyan Sangria-szerűnek tűnik a dolog... és mégsem). 


Most fogod a világ legjobb édesítőszerét, a sót (igen, egyszerű konyhasót), és egy NAGYON KIS CSIPETTEL teszel bele (kb. 6 mikron. Ha elb@$zod, ne engem szidj. Szóltam, hogy NAGYON KEVESET). Ha rettegsz, hagyd ki ezt a lépést, ez nem való mindenkinek, senki sem fog kevesebbnek tartani, ha ezt nem mered felvállalni.

Tartsd melegen a bort még kb. 10–15 percig, hogy a gyümölcs íze jól „átjárja”. Én nem szoktam vizet adni hozzá, van, aki szokott, főleg akkor, ha túl édesre sikerül neki. 
Bögrébe mered, teszel mindegyikbe valami gyümölcsdarabot és a szomjazó banda elé toszod. Eksön.


Ha valamelyikőtök elkészíti, és van Instagramja, legyen szíves közzétenni a @djkatybeauty címkét használva, hogy lássam, milyen lett az eredmény, valamint hogy ízlett-e a szomjazóknak. Köszönöm. :-)

18 megjegyzés:

  1. Hát ez zseniális, komolyan mondom melengető napsugár volt ez a bejegyzés eme szürke, dermedt februári napon. Imádat és ölelés. <3 Virág

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy feldobtam azt a távoli februári napot, és ha kipróbáltad, akkor ízlett is a borocska :-) <3

      Törlés
  2. Juj, már nagyon vártam! Azt hiszem hétvégén el is készítem, aztán a barátnőkkel jövő héten is. :D Mmmmmm, alig várom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a mostani májusi időjárásban is simán időszerű lenne... :-(

      Törlés
  3. Ezt el kell készíteni! Köszi a receptet!:-)

    VálaszTörlés
  4. És végre valaki feldobta a napom! Igazán jókat nevettem olvasás közben! Isten áldja Tamást,hogy megosztotta velünk és Téged is! :-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy értékeled Tamás humorát, szerencsére vele nincsenek unalmas perceim :-)

      Törlés
  5. Jajjj mennyit szakadtam rajta! :D Nálunk a forralt bor rendszerint vörösborból készül. No meg néha kerül bele fehér bor és rum is és puncs lesz belőle. :P

    VálaszTörlés
  6. Válaszok
    1. Az a gond, hogy én is, úgyhogy ha ilyen marad az idő, meg fogom kérni Tamást, hogy készítsen ismét :-)

      Törlés
  7. finomnak tűnik. és jófej a barátod :D

    VálaszTörlés
  8. Istenem, Tamás javíthatatlan, de nehogy megpróbáld megjavítani! Imádom a humorát, marha jókat virultam a reci olvasása közben :DDD
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hamarosan ismét összehozunk egy páros talit, és élőben is feldobhatja a hangulatod :-D

      Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.