2016. július 25., hétfő

Mentás tusfürdők összecsapása, 1. rész: natúrkozmetikai lehetőségek

Youtube-videóban is említettem már, valamint Instagramon és Facebookon is láthattátok már jelét annak, hogy sokféle mentás tusfürdő összehasonlításán dolgozom épp, és mivel valóban rengeteg flakon gyűlt össze, a könnyebb boldogulás érdekében úgy döntöttem, több részre osztom a bejegyzést. A maiban tehát a natúrkozmetikai lehetőségeket veszem sorra, és nők és férfiak számára készült termékek egyaránt lesznek közöttük. Sok-sok éve egyébként volt már kedvencem a Vidal márka kínálatából, és többször sikerült is újravásárolnom, de kb. 8 éve eltűnt a DM polcairól, és azóta is kerestem az utódját. Idén aztán mintha minden márka észbe kapott volna, és egymást lekörözni próbálva előjöttek a saját megoldásaikkal.

Mielőtt rátérnék a lényegre, szeretném megköszönni az inspirációt Raminak, akinél csodás összehasonlító bejegyzést olvashatunk a málnás tusfürdőkről. Ide kattintva olvashatjátok el, málnarajongóknak kötelező, illetve figyelmetekbe ajánlom a szintén maratoni bejegyzéseimet a testvajak és testradírok témájában.

A „natúrkozmetikai” jelzőt a gyártó szerinti értelemben használom, tehát ha azt állítja magáról a termék, hogy natúr/organikus összetevőkből áll, akkor itt fog szerepelni, mert nem bogarásztam őket végig összetevők szerint. Aki szereti a tippelgetést, most jegyezze fel, szerinte melyiket fogom a legjobbnak szavazni közülük. :-)

A tesztelés során mindegyik tusfürdőt legalább háromszor használtam, nagy melegben, langyos vízzel zuhanyozva, és a végighabosítás után hagytam őket hatni a bőrön, tehát nem azonnal öblítettem le őket, hanem percekig dolgozhattak a hűsítő hatáson, és csak a teljes testem végigmosása után, egyszerre öblítettem le őket mindenhonnan.


Alverde biomentás-biobergamottos tusfürdő

Amikor megláttam, tudtam, hogy végem van, hiszen az Alverde tusfürdők eleve is a kedvenceim, és az állaguk és hatásuk mellett az illatuk is szinte kivétel nélkül isteni.Ez esetben ráadásul nem simán mentás tusfürdőről van szó, hanem az egyik kedvenc citrusommal kevert illatról: a bergamott csodásan fanyarrá és frissé teszi az illatkombót, tehát nem kell félni, hogy a mellékhelyiség-illatosítókra hasonlít majd.A leírása szerint tengeri sót is tartalmaz, így hidratál, kíméletesen tisztít és vitalizál egyszerre. Nem hangzik rosszul, ugye?

Adagolása a megszokott, egyszerű nyílású megoldással történik, az állaga pedig közepesen folyós, így könnyen a kívánt adagot nyerhetjük ki belőle, nem fog ömleni a csomagolásból a termék. Szerencsére a kupakja is jól zár, így ha bizonyos Bogyó cicák éjjel leverik a kád széléről, nem nyílik ki, és nem fog a kádban landolni a zselé nagy része.A színe a megszokott, vagyis pontosabban nincs, hiszen az Alverde tusfürdőkben általában véve nem használnak színezőanyagokat. Jól habzik, krémes habot képez, és nem szárítja a bőrt.A legfontosabb területen, vagyis a hűsítés terén nem nyújt fázós élményt, ugyanakkor egyenletesen, a test minden részén biztosítja a visszafogott hűtést. Mint kiderült, ez nem általános, és több esetben is tapasztaltam olyat, hogy az érzékenyebb bőrfelületek esetében már-már fájó érzés is elérhető, de szerencsére az Alverde gyengéd. Persze intim testtájak esetében mindenképpen mentamentes megoldást ajánlok itt is, ahogyan minden más esetben is.

A DM Magyarország üzleteiben tudjátok beszerezni, emlékeim szerint 699 Ft-os áron. (Ha nem így van, kérlek, jelezzétek.)


Alverde Men 3 az 1-ben tusfürdő és sampon menta- és kálmosgyökér-kivonattal

Nyár van, izzadok, így engem a férfias illatok sem zavarnak, ha hűsítésről van szó, így a tesztet a férfiaknak készült termékekre is kiterjesztettem. Lesz majd külön nekik szentelt rész is, de ebben a kategóriában is felbukkan közülük kettő, amelyek natúrkozmetikai termékekként kaphatók. Ez az Alverde-csoda nagyon megragadta a fantáziámat, több okból is.Először is samponként is használható, bár ezt a funkcióját még nem teszteltem, mivel egyelőre a testhűsítésre terjedt ki a figyelmem, de a későbbiekben erre is visszatérek majd.


Másodszor: az illata csodálatos. Cso-dá-la-tos. Olyan, mintha az előbbi tusfürdő illata lenne felturbózva és még csodálatosabbá téve, hiszen egyrészt hangsúlyosabb benne a menta jelenléte, másrészt nem tudom, hogy a kálmosgyökér mit is tud, és milyen illata is van, de ebben konkrétan fanyar citromos illat is rejtőzik, szintén hangsúlyosabban, mint a bergamottos társa esetében a bergamott. Teljesen odavagyok érte, és ha samponként is szeretni fogom, mindenképpen megemlítem majd kedvencek között nyaraláshoz tökéletes választásként.


Az adagolás a tubusos DM-termékek esetében megszokott, jól záródó kupakkal, és számomra amúgy is logikusabb a tubusos kiszerelés, hiszen a kád szélén állva a termék a nyílás felé folyik, és nem kell egyre vadabbul rázogatni a kinyeréshez, ahogyan fogy a zselé, bár szerencsére az előbbi, flakonos társa is lehetővé teszi a fejre állítást.Az állaga, a habja és a hatása egyaránt az előbbi társához hasonlítható, az illata viszont használat közben is frissebb, és utána is kicsit hosszabban megmarad a bőrön, bár ez esetben nincs szó órákon át tartó jelenlétről.A DM Magyarország üzleteiben tudjátok beszerezni, emlékeim szerint 849 Ft-os áron. (Ha máshogy tudjátok, szóljatok, kérlek, én pedig legközelebb a blokkot is lefényképezem majd, hogy pontosabb infókkal tudjak szolgálni.)


Original Source mentás-teafás tusfürdő

Sok szempontból szimpatikus márka az Original Source, hiszen újrahasznosítható anyagból készülnek a flakonjai, és amúgy is csupa természetes összetevőből készülnek a termékei, ha hihetünk a címkéknek. Emellett jópofa jelzések és vicces adatok is szerepelnek rajtuk, amelyekre mindjárt kitérek.A világosabb flakonú mentás lehetőség a Müller-üzletek női részlegén várja a vásárlókat, és ez az első termék az összes közül, amelyek végül hazajöttek velem. Igazából a férfi változatra vágytam, mert Kamiinál arra figyeltem fel, de míg az a DM-üzletekben kapható, én épp a Müllerben vadásztam, amikor beugrott a mentás tusfürdő gondolata. A címkén ez esetben elöl és hátul is vannak aranyos dolgok: az elején kiderül, hogy 7927 menta- és teafalevél lapul a flakonban, hátul pedig egy mosolygós fej alatti felirat jelzi, hogy állatok helyett maguk a készítők tesztelték a terméket. Emellett vannak komolyabb adatok is, pl. az említett újrahasznosított anyagú flakon ténye, valamint a 100%-ban természetes olajok jelenléte.

Az adagolása szintén egyszerű nyílásos megoldású, az állaga közepesen híg, a kupak pedig jól záródik, és a flakon kialakításának köszönhetően lefelé folyik a termék, a csomagolás tehát nálam csillagos ötöst kap. Ráadásul áttetsző is a műanyag, így a fogyás is könnyedén nyomon követhető, hogy tudjuk, mikor kell feltankolnunk belőle.


A színe vidám és a nyárhoz jól illő, az illata pedig mentás, de nagyon. Engem nagymértékben emlékeztet a vietnami balzsaméra, úgyhogy őszintén megmondva nem tartozik a kedvenceim közé. A hatása egyébként erőteljes, tőle már lehet fázni a zuhany alatt, a langyos víz ellenére is, és érdemes a leöblítése előtt ráfújnunk a bőrünkre, ezáltal fokozva a hűsítő hatást, sőt, ez a leöblítése után is további hűsítést biztosít néhány percen át. Ugyanakkor esetében sajnos megfigyelhető a túlzottan erős hatás az érzékenyebb részeken, így ha kidörzsölődött a bőrötök, netán ekcémátok van, jobb, ha elkerülitek. Az illata 2-3 órán át érezhető a zuhanyozás után.A Müller üzletek polcain találhatjátok meg, a női tusfürdők között, 699 Ft-os áron.


Original Source Extreme Tingle mentás tusfürdő

Íme a Kamii által is ajánlott férfi változat, amely sötétebb színű, és még nagyobb mentatartalommal kecsegtet. Ezt már akkor vásároltam meg, amikor tudtam, hogy összehasonlítást fogok írni, és nagyon kíváncsian vártam, hogy mit tud a női, teafaolajat is tartalmazó változathoz képest.Az adagolási mód, a csomagolás és az állag teljes mértékben a másikkal azonos, és az illata is alig tér el a női változatétól, de erre még lentebb kitérek.


 A címkén lévő feliratoknál kiderül, hogy hajra is használható, ezt azonban még tesztelnem kell, és itt is megtalálható egy igencsak vicces adat, miszerint 8899 mentalevél található a flakonban.A női változathoz képest fennálló különbségekre visszatérve: hosszasan szagolgattam őket felváltva, és volt, hogy a testem egyik felén a nőit, a másikon pedig a férfi változatot használtam, mégsem tudnám meghatározni, hogy miben rejlik az illatuk közötti nüansznyi eltérés.


Ráadásul a hatásukban sem találtam különbséget még a felezős módszer többszöri alkalmazása után sem, tehát bátran ajánlom bármelyiket férfiaknak és nőknek egyaránt, ismét hangsúlyozva, hogy érzékeny bőrfelületek esetében mindkettő kellemetlen érzést okoz, és szárító hatást fejt ki.DM-üzletek férfi részlegén csücsül a polcon, általában 699 Ft-os áron, de egy hete 499 Ft-os akciós áron futottam össze vele.


Szerintem szinte teljesen azonosak, úgyhogy mindkét nem képviselői szabadon használhatják bármelyiket.


LUSH Dirty Springwash tusfürdő

Az egyik személyes kedvencem lett a Dirty Springwash, ami persze várható volt, hiszen vérbeli Lush-rajongó vagyok, nem tagadom. Persze ennek ellenére volt már példa csalódásra is, épp a legutóbbi elfogyottas videóban meséltem is egyről, de szerencsére a DS esetében nem ez a helyzet.Nagyon vidáman mutat a kád szélén, mert bár a csomagolása a Lush termékek esetében megszokott, egyszerű és letisztult fajta, a termék maga vidám kék színű.A címke egyszerre informatív és vicces, hiszen ez esetben is olvashatók komoly tények és összetevők rajta csakúgy, mint vicces utasítások. Az állatkísérlet-mentességet a cuki harcoló nyuszik ikonja jelzi, és azt is megtudhatjuk, hogy újrahasznosított műanyagból készült a flakon. Emellett kiderül róla, hogy samponként is használható, mely funkcióját a fentiekhez hasonlóan még tesztelnem kell, de ha beválik, valamilyen módon mindenképpen beszámolok róla. Testmozgás utáni használatra ajánlják, és valóban hasznos lehet, hiszen a mentol és a fodormenta nem csupán hűsít, hanem fertőtlenítő hatásuk is van – ez pedig fontos a számomra, nem véletlenül használok aloe verás tusfürdőt az edzés után lábmosásra.

Az állaga közepesen sűrű, tehát ideálisan adagolható a megszokott Lush flakonból. Az illata pedig a fodormentának köszönhetően kissé eltér az eddigiektől – ha tehetitek, szagoljátok meg a menta és a fodormenta levelét egymás után, mert bár hasonlítanak, jelentős eltéréseket is tapasztalhattok. :-)Krémes habot képez a bőrön, nem szárít, az illata pedig sokáig, kb. 4-5 órán át megmarad. Egyenletesen hűsít, nem csíp sehol, ugyanakkor erőteljes hatást ér el, és a fent leírt ráfújásos módszer is működik vele.A Lush honlapján tudjátok megrendelni, illetve számos budapesti üzletük is van. Ára a kiszereléstől függően változó, és háromféle méretben kapható.


Abura Contact frissítő tusolókrém

Magyar gyártmányú natúrkozmetikai termék mutatós, letisztult csomagolásban, angol felirattal, mivel a külföldi piacokat is megcélozták már a készítők. Nagyon megörültem, hogy kicsi országunk egyik kézműves üzeme is készít kifejezetten hűsítő tusolóterméket, és alig vártam, hogy belevessem magam a használatába.Már a címke is igazán hűs érzetet sugall, a hátulján pedig szöveges leírást is kapunk a tusfürdő hatóanyagairól, valamint a részletes összetevőlista mellett a káros anyagok mellőzéséről is tudomást szerezhetünk a vázlatos felsorolásnak köszönhetően. További figyelmeztetést is kapunk az illóolajokról, hiszen bizonyos egészségügyi állapotok esetében jobb, ha mellőzzük őket, így nagyon körültekintők a készítők.A szöveges leírás, az aláírásnak köszönhetően
személyes üzenet hatását keltve

A csomagolás praktikus, hiszen egyrészt kipattintható adagolórésze is van, másrészt viszont könnyedén le is tekerhető a teljes kupak, így kétféle adagolás is biztosított, ráadásul utazáskor sem kell tartanunk a termék kiömlésétől.Az állaga éppen megfelelő, könnyedén eloszlatható a testen, krémes habot képez, és nem szárítja a bőrt, az illata pedig fenomenális. A megszagolása után a fenti Original Source termékek illata már-már műnek érződik, ebben ugyanis tényleg csak a természetes olajok vannak jelen, így beleszagolva az eldugult orr is kitisztul. (Na, kinek jutott itt eszébe, hogy „Az orrodat is tisztítsa!”?) Egyedül a Lush termék ér fel vele a természetes illat terén, bár a fodormenta miatt kissé más hatása van. Egyenletesen hűsít, nem irritál sehol, 4-5 órán át érezhető az illata a bőrön, és itt elárulom végre, hogy a jelen bejegyzés hatásfok szerinti sorrendben mutatta be a termékeket: a leggyengébben hűsítőtől jutottunk el a legerősebbig, amely bizony az Abura lett. Csodás, természetes illat, extrahűsítő hatás táplálással párosítva: a legjobb a mezőnyben. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten ajánlják nem csupán hűsítésre, hanem edzőterem utáni fertőtlenítésre is, ez pedig a mi kis termünk általános állapotát nézve nagyon praktikus dolog – sok esetben takarítással melegítünk be, mert sajnos nem mindenki hagyja kulturált állapotban a tatamit.Az Abura webshopjából tudjátok beszerezni 1890 Ft-os áron, illetve a legutóbbi Pure by Pixiboxban is Abura tusfürdő lapult, így ha Nektek a Contact jutott, azonnal rohanjatok kipróbálni.


Ebben a mezőnyben tehát az Abura Contact lett a győztes, a további bejegyzések során pedig fény derül majd arra is, hogy hogyan állja meg a helyét pl. a kifejezetten férfiak számára készült tusfürdőkkel szemben.

Nektek van kedvenc hűsítő tusolóterméketek a nyárra? Netán megtetszett valamelyik az itt bemutatottak közül?

6 megjegyzés:

 1. Szuper összeállítás volt, élvezettel olvastam!
  Én most az Avon egyik új tusfürdőjét favorizálom, Oasis a neve, a senses (?) vonalból. Zöld teás-mentás illategyveleg, de csekkolom, hogy a menta vajon tényleg benne van-e az inciben, gyanítom, hogy nem, ugyanakkor érez az orrom benne cédrust, egészen határozottan, amelynek az illata hűs és "ropogós" élményt nyújt. Ez utóbbi dolgot nehéz jobban megfogalmaznom, mert olyan, mintha egy ódon szekrény belsejét szimatolnám egy kastélyban, hideg falak között.

  VálaszTörlés
 2. Szia!Az egyik leghűsítőbb, amit valaha használtam, a Stenders mentolos szappanja, nagyon jó�� Szép napot!Kriszti

  VálaszTörlés
 3. Kami és a Te hatásodra vettem meg a férfi OS-tusit és I M Á D O M *-*Hőségben a legjobb barátom :) Én kifejezetten fázom utána :)

  VálaszTörlés
 4. Két nyáron át az Alverde tusija volt a kedvencem, csak azt használtam, egyszerűen nem tudok betelni az illatával. :) Nagy örömömre idén sok-sok márka felfedezte, hogy milyen jó is nyáron a menta, egyenlőre a Balea és az Avon termékét vásároltam meg, de már nem sok van belőlük, úgyhogy biztosan beszerzem az Original Source egyik tusiját. A másik kettő ára az én lélektani határom fölött van, de jól hangzanak egyébként. Várom a következő részt. :)

  VálaszTörlés
 5. Minden betűjét imádtam ennek a bejegyzésnek, ötletes és egyedi, nagyon szuperül bemutattad nekünk a termékeket, én is izgatottan várom a következő részt! :)

  VálaszTörlés
 6. Szia! Nagyon tetszett az összehasonlítás, én még a többi Original Source termékekre lennék kiváncsi. Tescoba akciósak nem tudom melyik lenne jó.

  VálaszTörlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.