2017. május 29., hétfő

ABH Modern Renaissance és MUR New-trals vs. Neutrals – meglepő a hasonlóság

Vannak paletták, amelyekről első ránézésre nem feltétlenül gondolná az ember, mennyire hasonlítanak egymásra. Ez több tényezőből is adódik – az elrendezés, a paletta színe és a szemfestékek alakja és mérete is befolyásolja a megítélésüket, de elsősorban az az oka, hogy sok festék a csomagolásban világosabb, mint bőrön, vagy éppen sokkal szaténosabb fényűnek tűnik, mint használat közben, már-már mattnak mutatkozva. Ez a helyzet a címben említett két palettával is, ugyanakkor mindkettővel hosszabb ideje rendelkezem már, és a használat során jelentős hasonlóságra derült fény. Ezért gondoltam egy nagyot, és színről színre összevetettem őket, hogy kiderüljön, megállja-e a helyét a New-trals vs. Neutrals a Modern Renaissance mellett/helyett.

Nos, először is le kell szögeznem: ebben az esetben nem koppintásról van szó. A Makeup Revolution közismert arról, hogy híres paletták másolatait készíti el, sok esetben teljes mértékben az eredetit idézve, névben és elrendezésben egyaránt – talán már hallottatok a legutóbbi esetről, amikor a Kat von D Shade and Light palettától „megihletődve” megjelentették a Light and Shade palettájukat. Hogy ez etikus és legális-e, vagy sem, azt mindenki döntse el maga, én pedig csupán annyit mondanék, hogy csodálom, hogy nem terelődött még jogi útra számtalan hasonló másolat, ugyanakkor örülök, hogy a sokszor igencsak borsos árú palettákra olcsóbb alternatívát biztosít a cég. (Na meg számos témalehetőséget számomra, hiszen rengeteg palettát hasonlítottam már össze a TAM Beauty cégcsoport egy-egy palettájával.) A Modern Renaissance esete viszont merőben más, mint a többi, ugyanis a New-trals vs. Neutrals már 2015-ben kapható volt, és azon kevés MUR paletták közé tartozik, amelyek eredeti ötlet alapján készülnek, a Modern Renaissance pedig csak 2016-ban került a piacra, tehát legfeljebb az Anastasia Beverly Hills meríthetett ihletet a kedvező árú termékekkel operáló Makeup Revolution egyik palettájából. Érdekes ebbe belegondolni, nem igaz?

Ennek ellenére az ABH paletta színeit vettem előre a színminták készítésekor, hiszen vélhetően inkább arra kíváncsi mindenki, hogy a nem éppen pénztárcabarát szépség helyett érdemes-e egy MUR darabra befektetni. A minták alapozóra készültek, ecset használatával, és kétféle ISO-beállítású szűrt fényes fotókat és vakus képeket hoztam.

Szeretném leszögezni, hogy jelen esetben nem tökéletes színhasonmásokat kerestem, hanem arra a kérdésre szeretnék választ találni, hogy készíthetők-e ezzel a két palettával hasonló jellegű sminkek, amelyek nagyító alatt talán megkülönböztethetők, de első ránézésre azonosnak tűnhetnek.

Mindkét paletta képét beszúrom, hogy tudjátok követni, mikor melyik színekről is van szó.
Tempera vs. Bias: lenyűgöző a hasonlóság, mivel mindkettő selymes fényű, valóban szatén festék, amellyel teljes fedés is elérhető a szemhéjon, a szemöldökcsonton ugyanakkor visszafogott kiemelésre használható. Alkaron viszont nem láthatóak, ezért képet itt nem mutatok, de a Temperát megtekinthetitek a Modern Renaissance-ról szóló bejegyzésben.

Golden Ochre vs. Neutral: első ránézésre nem tűnnek hasonlónak, és felkenve sem igazán hasonlítanak, mégis érdemes kicsit írnom róluk. A Golden Ochre enyhe fénye miatt akár teljes szemhéjon is használható, mert igencsak pigmentált, ugyanakkor a mélyítővonalban elsatírozva is jól működik, és utóbbi esetben nem igazán látszik már a fénye. A Neutral ezzel szemben kifejezetten a mélyítővonalban való használatra tökéletes, és a hasonló szerep miatt, na meg a szemhéjon már nem annyira szembetűnő különbségből adódóan jól helyettesíthetik egymást.

Vermeer vs. Style: a Vermeer krémesen puha, rendkívül pigmentált, erős fényű szín, míg a Style ecsettel készült színminták esetében elsőre darabosnak és nehezen építhetőnek tűnhet. Szemhéjon ugyanakkor tökéletesen működik az utóbbi is, és a darabossága is megszűnik, valamint megfelelő alappal akár 14-16 órát is kibír, akárcsak az ABH színe. Az árnyalatuk pedig rendkívüli módon hasonló.

Buon Fresco vs. Adapt: ebben az esetben mindkét szín jóval sötétebb a bőrön, mint első ránézésre sejthető lenne. Az árnyalatuk is alig tér el, szemhéjon tehát lehetetlen lenne megkülönböztetni őket, és a MUR is krémesen lágy és jól pigmentált.

Antique Bronze vs. Strong: ebben az esetben már nagyobb mértékű eltérésről van szó, de ha már elkészült a színminta, megmutatom. A Strong lehet hatékonyabb mélyítőszín mind a külső V-ben, mind a szempillatőben. Igazából nem bántam volna, ha a Modern Renaissance is tartalmaz hasonlót.

Love Letter: neki nem találtam párját a MUR palettában.

Cyprus Umber vs. Custom: mindkettő csodálatos, akarom mondani, CSO-DÁ-LA-TOS csokibarna matt, és rendkívüli módon hasonlítanak is. A leheletnyi eltérés szemhéjon biztosan nem látszik.

Raw Sienna:
Burnt Orange: egy kalap alá veszem őket, mivel egyikre sem találtam alternatívát a MUR palettában, ugyanakkor könnyedén előállítható hasonló szín a Neutral vagy az Adapt és egy csipetnyi Trend használatával.

Primavera vs. Mode: az ABH szín ismét krémesen lágy és szaténfényű, míg a MUR elsőre darabos, szemhéjon azonban csodás egységes színűvé válik. Bár van közöttük árnyalatkülönbség, a szemhéjon eléggé hasonlónak hatnak, így jól helyettesíthetők egymással.

Red Ochre vs. Tone: míg az ABH ránézésre matt, a MUR pedig szaténnak tűnik, a bőrön bizony nagyon hasonló hatásúvá válnak. Természetesen sokkal mélyebb és melegebb árnyalatú a Red Ochre, de ha a Tone-hoz egy leheletnyi Customöt kever az ember, nagyon hasonló árnylatra lehet szert tenni.

Venetian Red vs. New-tral: még egy meglepő páros, bár itt mindkét szín már eleve is szaténnak tűnik. Bár az ABH szín jóval mélyebb, az árnyalat jellege és még a kékes fény is stimmel, szemhéjon tehát hasonlóképpen működnek. Egy csipetnyi Tone-nal pedig a New-tral mélysége is megadható.

Warm Taupe vs. Neutral: első ránézésre nagyobbnak tűnik a hasonlóság, felkenve azonban már tejcsoki áll szemben a leülepedett kakaó színével. Utóbbi egy csipetnyi Custom segítségével könnyedén mélyebbé tehető, bár extra mélyítés nélkül is hasonlóan viselkednek szemhéjon.

Mindenki készüljön fel a legpigmentáltabb téglás színekre, mert a kedvenc párosom következik!

Realgar vs. Trend: soha nem gondoltam volna, hogy mekkora kedvenc lesz ezekből a színekből, erre kiderült, hogy remekül kiemelik a szemem kék színét. A mélyítővonalban megunhatatlanok, de a bátrabbak füstös sminkhez is használhatják őket. A Trend kissé melegebb árnyalatú, de ez szemhéjon biztosan nem feltűnő, ezért jól helyettesíthetik egymást.

A fentebb feltett kérdésre tehát egyértelműen igen a válaszom. Mindkét palettával rendkívüli módon hasonló sminkek készíthetők, pedig jelentős az árkülönbség. Az Anastasia Beverly Hills Modern Renaissance Edit blogján, a Beauty Sale Blogon kapható, 18 250 Ft-os áron, míg a Makeup Revolution New-trals vs. Neutrals a Pink Panda webáruházban érhető el, 3390 Ft-ért.

Természetesen nem állítom, hogy azonos jellegűek, hiszen a Modern Renaissance palettával olyan minőséghez jut hozzá az ember, amely szinte garantálja a tökéletes eredményt, mert jól pigmentált, csodásan satírozható és egymással is jól együttműködő színeket tartalmaz, míg a New-trals vs. Neutrals paletta esetében a Makeup Revolutiontől megszokott, közepesen erős minőségre lehet szert tenni. Ugyanakkor megfelelő gyakorlással és jó minőségű ecsetekkel utóbbival is hasonló sminkeket készíthetünk, így annak ellenére is szívesen használom még mindig, hogy a krémesen lágy ABH festékek is a birtokomban vannak.

Példák az ABH palettával készült sminkre:
Példa a MUR palettára:Nektek van hasonló színvilágú paletta a birtokotokban?

5 megjegyzés:

 1. A MUR paletta megvan nekem is, bár viszonylag ritkán használom, mert ezek a színek annyira nem jönnek be rajtam. Az, hogy MUR vagy ABH, esetleg Urban Decay? Hát nem is tudom. Én MAC szemhéjalapot használok, azzal gyakorlatilag bármilyen szemhéjfesték fenn marad reggel 8-tól este 11-ig, és ez nem túlzás. Én úgy gondolom, inkább az a rablás, hogy 50 fontot elkérnek egy palettáért, legtöbbször a márkanév okán. Persze tudom, valamiből fizetni kell a csili-vili üzleteket a plázában is, meg a reklámot a magazinokban. Ettől függetlenül nyilván valamivel jobb a minősége, de abban nem vagyok biztos, hogy valóban a sokszorosát éri meg. Egyébként pedig a MUR, Freedom paletták messze jobbak pl., mint egy L'Oréal. De van eredeti MAC rúzsom is, sokkal kevesebbet használom, mint a MUR Rose Gold rúzsom, pedig a szín hasonló, de az utóbbi kellemesebb használat.
  Amiről úgy gondolom, megéri a pénzt, azok az ecsetek. Vannak MAC ecseteim, és bár szeretem a Jessup ecseteimet is, sokkal gyakrabban nyúlok az előbbiekért. De pl. rendeltem ebayről (nyilván hamis) Real Techniques ecseteket, azokat nagyon-nagyon szeretem, annyira, hogy gondoltam kipróbálom az eredetit is. Rendeltem egyet próbaképpen a Notinoról, és meggyőzö volt, így aztán áprilisban Londonban jól bevásároltam belőle, mert kint sokkal olcsóbb, mint itthon, ráadásul hármassával vettem őket egy 2+1 akció okán :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A MAC szemhéjalapok közül melyiket ajánlod pontosan? Még nem volt hozzájuk szerencsém, bár rajtam a Color Tattoo is kifejezetten tartós, úgyhogy nem panaszkodom.

   Az ABH és a Too Faced esetében nem érzem rablásnak az 50 fontot, mert mindkettő olyan minőség, amelyhez hasonlóra csak a Kat von D képes még, viszont az Urban Decay festékek, különösen a csillámosak, bizony sok esetben problémásak szoktak lenni. Na meg az 50 font sem annyira sok egy nyugati színvonalú fizetéshez, igazából néhány óra alatt megkeresik az árát, míg a magyar fizetésekhez képest sajnos napokról van szó.

   A L'Oréal paletták közül egyet próbáltam, és az olyan botrányosan rossz volt, hogy köszönöm, többet nem szeretnék kipróbálni. Viszont képzeld, kiderült, hogy az Egyesült Államokban vannak nagyobb csomagolásúak, valamint a kisebbek, amelyek nálunk is kaphatóak, és az utóbbiak bizony messze elmaradnak minőségben az előbbiektől. Persze, hogy pont az utóbbiak kaphatóak nálunk is...

   A MUR rúzsokból épp most rendeltem néhányat, mert amellett, hogy Te is ajánlottad őket, egyre több helyen hallottam róluk embereket szuperlativuszokban beszélni. Ráadásul csodaszép a csomagolásuk is (a Renaissance vonalból rendeltem).

   MAC ecsethez még nem volt szerencsém, csak Sigmához, és a KAP (Kell a púder!) ecseteket még azoknál is jobbnak találom. Totális a szerelmem irántuk, nem csoda, hogy van, amelyikből több példányt is megrendeltem. :-)

   Törlés
  2. Bocsi, csak most olvastam a kérdésed :)
   Ezt a szemhéjalapot használom (Prep+prime 24 hour): http://www.maccosmetics.hu/product/14756/33821/termekek/smink/szemek/primerek/prep-prime-24-hour-extend-eye-base
   Nekem nagyon hamar eltűnik bármilyen szemhéjfesték a szemhéjamról, sajnos önmagában még a Color Tattoo is (pedig próbáltam már Artdeco, Makeup Factory, Malu Wilz alapokat is, hogy csak a drágábbakat említsem), viszont ezzel az alappal ha reggel 8-kor sminkelek, és mondjuk munka után még elmegyek színházba is, és csak este 11 körül vetődök haza, még akkor is közel tökéletes az állapot, ráadásul szebbek vele a színek is.
   Amúgy az még a bajom a drága (egyébként igaz, csak nekünk drága, a magyar fizetésekhez) palettákkal, hogy nem tudom "élőben" megnézni. Míg egy 3-4ezer forintos palettát megrendelek látatlanban is, addig egy 15ezrest nem szívesen. De ha az ABH a Too Faced és a Kat von D tényleg olyan jó minőség, akkor lehet megnézem őket a londoni reptéren. Úgy emlékszem a múltkor mintha valamelyiket láttam volna. Akkor az Urban Decayt nézegettem, de annyira nem estem tőlük hanyatt, viszont találtam két olyan jó Clinique travel exclusive szettet, hogy inkább azokat vettem meg. :)

   Szóval igen, én a MUR-t az általam eddig vásároltakhoz viszonyítom, és bizony a többi drogériás termékhez (Astortól Max Factorig) képest pigmentáltságban magasan jobbak, árban pedig nem drágábbak, sőt. Amit még szeretek, az a Sleek, de ugye az is csak nemrég óta van a Müllerben.

   Remélem, a rúzs tetszeni fog, én nagyon szeretem őket (bár a Renaissance vonalból pont nincs).

   KAP-tól csak a blenderem van, meg három szemhéjpúder. Az utóbbiakat ritkán használom, nekem a kiszerelése túl macerás, viszont a blender egy álom! Nagyon jókat hallottam az ecseteikről, bár most azt hiszem abból egyelőre nem megyek, mert a Pixiwoo lányoknak júliustól lesznek új ecseteik, remélem be tudok szerezni párat majd belőlük, és ha lesz még Multitech ecset, akkor azt is, mert csak az XL-t vettem meg áprilisban, és imádom, a többi méretet is meg szeretném venni majd.

   Törlés
 2. Ha lenne rá pénzem, biztos megvenném a Modern Renaissance-ot, én imádom a piros szemfestéket, de így a MUR palettájával is boldog vagyok, a kedvenc TAM beauty palettám:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, az ABH paletta sajnos nagyon drága, nem a magyar pénztárcákhoz szabták. Ugyanakkor a MUR is nagyon jó minőséget állított elő ezzel a palettával, igazából az egyik abszolút kedvencem lett :-)

   Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.