2014. május 2., péntek

Álljunk meg egy szóra! – 4. rész


Mostanában nem volt ilyen bejegyzés a blogon, ám ennek sajnos nem az az oka, hogy hirtelen mindenki megtanult helyesen írni, hanem a sok munka miatt a legtöbb bejegyzést csak átpörgettem, és még ha olvastam is, nem szöszöltem a gyűjtögetéssel. Mostantól ismét lesz időm részletes blogolvasásra, ezért a meglévő adagomat közzéteszem, hogy az újabb hibáknak legyen helye a piszkozataim között.

Egyébként sajnos úgy látom, hogy a sikernek nem fontos alapja, hogy valaki helyesen használja a nyelvünket, hiszen számos újságban, hírekben, televízióban látok az alábbiakhoz látható hibákat, ami mondjuk furcsa, mert nekik felelősségük is lenne e téren, na meg nem igazán értem, hogyan lehet minden másra, pl. külsőségekre annyit adni, ugyanakkor alapvető hibákkal írni az adott szövegeket. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy az igényes blogíróknak fontos lehet az ilyen és ehhez hasonló hibák elkerülése, így remélem, ismét találtok majd hasznos tippeket az alábbi kis összefoglalásban.

Az eheti adag:

Essence-el, cupcake-el – helyesen: Essence-szel, cupcake-kel

crease – magyarul: mélyítővonal

papagály, muszály – helyesen: papagáj és muszáj

vendég poszt – helyesen vendégposzt, vagy még inkább vendégbejegyzés

három színű festék – helyesen: háromszínű

smink kollekció – helyesen: sminkkollekció. Tudjátok, mint a bélyeggyűjtemény.

szilikon és parabénmentes – helyesen: szilikon- és parabénmentes

szemhélypúder – helyesen: szemhéjpúder

szemhéjpúder paletta – helyesen: szemhéjpúder-paletta

angol tanár – ez helyes is lehet, ha a tanárunk származására gondolunk, viszont ha magyar, csak angolt tanít, akkor angoltanár a helyes forma.

körömlakk gyűjtés – helyesen: körömlakkgyűjtés

Remélem hogy – helyesen: Remélem, hogy (alárendelő mellékmondatot vezet be, ezért szükséges a vessző)

szénhidrát bevitel – helyesen: szénhidrátbevitel, hiszen mindösszesen hat szótag

egytől egyik, egytől-egyig – helyesen: egytől egyig

elől mintás póló – helyesen: elöl, futni pedig a zombik elől kell

Ha további kérdéseitek vannak, a megjegyzéseknél tehetitek fel őket, az érdeklődőknek pedig figyelmébe ajánlom a sorozat előző részeit is:

1. rész
2. rész
3. rész

40 megjegyzés:

  1. Az összetételek biztos gondot okoznának, ha lediktálnák, de a j, ly használat nem. Nagyon jó ez a sorozat!
    Amit másnál tapasztaltam írásban az a rövid és hosszú magánhangzóra végződő szavak rendszeres elírása, és ezek közül a kivételek elsajátítása, mint például az "áru, kapu, gyalu, satu, mindig rövid u. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszik a sorozat! Az árut egyébként kereskedelemben is rengetegen írják rosszul, ami azért megdöbbentő dolog :-)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Imádom, hogy te is grammar nazi vagy! :D Nem vagyok egyedül, hála az égnek.

    VálaszTörlés
  4. Amikor meglátom az olvasóban, hogy megint írtál egy ilyen bejegyzést, eszembe jut, hogy remélem nálam nem találtál semmi kifogásolni valót :)
    Jó ez a sorozat, azt hiszem kijegyzetelem a hibákat, nehogy nálam előforduljanak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nem célom a paranoia kifejlesztése másokban, de úgy látom, ez egy mellékhatás ezeknél a bejegyzéseknél :-D Örülök, hogy hasznosnak találod a sorozatot :-)

      Törlés
  5. Ilyenkor én is leizzadok, hogy remélem nem nálam találtál valami hibát, de ezzel lehet sokan vagyunk így :P Egyébként imádom ezt a sorozatot, nagyon tanulságos. Mikor elolvasom, utána igyekszem jobban odafigyelni a nyelvtanomra (pedig abból is mindig jó voltam, de sose lehet tudni :P)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék, még egy üldözési mániás :-D Igazából direkt várni szoktam, hogy ne a hiba után azonnal írjam ki, mert senkinek nem szeretnék rossz érzéseket okozni, viszont kellő késleltetés után már megosztom, hogy mindenki hasznára váljon :-)

      Törlés
  6. ÓÓÓÓÓÓÓ, Katy!!!
    Ez egy szuper bejegyzés, szuper kezdeményezés, szuper ötlet!!!! :-)
    Rakj rendet a fejekben! Sokakra ráfér! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire tetszik, mindenképpen folytatni fogom, mert úgy látom, van is rá igény. Pedig ne tudd meg, hogy mennyire rettegtem az első résznél, hogy vajon milyen reakciók érkeznek majd... :-)

      Törlés
  7. Én is az elmúlt időszak bejegyzéseit pörgetem magamnál fejben :DDD
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
  8. .szemhejpuder - paletta....irhatom at a blogot :) Akkor ugyanigy szemhej - paletta is helyes, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, a szemhéjpaletta és a szemfestékpaletta is egyben írandó, mert hat szótagig minden mehet egybe. Azt hiszem, ezt majd részletesen is leírom a következőben, példákkal :-)

      Törlés
    2. .o koszi, ezt a hat szotagost se tudtam :)

      Törlés
  9. Én is ilyenki kis nyelvtannáci vagyok, habár mostanában sajnos a sok hülyeség belémfurakszik néhány szóval, szóösszetétellel kapcsolatban.

    Azzal viszont szerintem nincs gond, ha valaki néhány dologgal kapcsolatban bizonytalan, de ha három mondatot nem tud úgy leírni, hogy ne legyen tele hibákkal, az gáz. És sajnos van olyan, aki így blogot is ír (most leginkább a 13 éves kis 1D-történetírókra gondolok, akik hatalmas bloggernek hiszik magukat).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, úgy látom, a nyelvtannácik lassan egyesülnek itt, örülök, hogy ilyen sokan vagyunk :-D És igen, mindenki véthet hibákat, nem is erről van szó, de egyrészt ne legyen olvashatatlan a sok hiba miatt, másrészt bizonyos platformokon valahogy elvárnám már a minőséget ebben is :-)

      Törlés
  10. Imádom ezt a sorozatot. Ha már az iskolában nem, talán itt megtanulják. Bár félő, hogy éppen azok nem olvassák, akiknek kellene! A következő bejegyzésed szólhatna az idegesítő rövidítésekről?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, fennáll a veszélye, hogy éppen az nem olvassa el, akit a leginkább érintene, de mérhetetlenül örülök, hogy ilyen sokan hasznosnak találják ezeket a bejegyzéseket, és a hasznukra fordítják az itt olvasottakat :-) A rövidítéseket megpróbálom beleszűrni a bejegyzésbe, de pontosan mire gondolsz? A szükségtelenül becézett szavakra, vagy az SMS-ekben is használt, extra rövid dolgokra?

      Törlés
  11. Szerintem nem mindenki ejt direkt hibákat...Én is a múltkor valamelyik posztomban "szemmel" helyett "szemel"-t írtam...és még a helyesírás javító se szólt bele...viszont vannak szavak (többnyire nevek, amiket nem ismer fel)...
    Jó mondjuk én mindent kijavítom, amint észreveszem, hogy gond van, de sajnos így is gyakran találok még közzétett bejegyzésemben sokszori átírás után is hibákat...

    Ettől függetlenül még mindig nagyon hasznosnak tartom ezeket a bejegyzéseidet, és örülök, hogy legalább TE ekkora hangsúlyt fektetsz rá...(sajnos a magazinok és híradások se nagyon fektetnek hangsúlyt a nyelvünk helyes használatára)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem hiszem, hogy bárki is direkt ejtene hibákat, csak nem igazán értem, hogy pl. nagy magazinok hogy nem szánnak rá erre havi pár ezer forint pluszt, hogy ne csak a reklámok legyen csillogóak és szépek, hanem a cikkek nyelvezete is rendben legyen. És itt nem egy-egy elírásról van szó, hiszen mindenki hibázhat, hanem sok esetben hibáktól hemzsegő szövegekről. Amit ha visszajelzel, az adott magazin gyakorlatilag egy vállrándítással elintéz. És szó szerint értsd a pár ezer Ft-ot, mert kb. 4 óra alatt átolvasható egy-egy magazin egy lektor számára, és abba az összegbe tényleg nem halna bele a szerkesztőség. Vagy mondjuk alkalmazhatnának eleve helyesen írni tudó embereket is, mert az számomra újabb rejtély, hogy hogy lehet valaki újságíró a nyelv megfelelő ismerete nélkül...

      Törlés
  12. Wáááá szakadok! Futni pedig a zombik elől kell! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira jó, hogy valaki felfigyelt a poénomra :-D Örülök, ha feldobta a kedved :-)

      Törlés
  13. Megpróbáltam visszaemlékezni a korábbi bejegyzéseimre...én is úgy írtam, hogy essence-el... :( Nagyon jók ezek a bejegyzések :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát majd innentől már jól írod, nincs ezzel baj, mindenki hibázhat, és aki beismeri, az még érett személyiség is :-) Örülök, ha tetszenek a bejegyzések :-)

      Törlés
  14. Nagyon tetszenek ezek a bejegyzéseid. :) Sokat lehet tanulni belőlük. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek, mindenképpen lesz folytatás :-)

      Törlés
  15. az én egyik kedvencem az utóbbi időben pl. essence-es szempillaspirál. már nem emlékszem hol olvastam...
    amúgy szerintem sokkal könnyebb másnál észrevenni egy hibát, mint helyesen írni. remélem legtöbben törekszünk arra, hogy hibák nélkül írjunk, de nagyon sokszor nagyon nehéz. sajnos nagyon régen volt már, amikor az iskolában megtanultam az alapokat és rengeteget felejtettem. köszi, hogy néhány dolgot felelevenítesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenki hibázhat, tényleg, nem várok el tökéletességet pl. a blogokon, de azért összességében olvasható, kellemes szöveg legyen. A profi oldalakon viszont kegyetlen vagyok, mert ott már alapvetőnek kellene lennie az ilyesminek. Szerintem. A bejegyzésekkel pedig segíteni szeretnék az erre nyitottaknak, és nagyon remélem, hogy senkinek nem rombolom a lelkivilágát velük :-)

      Törlés
  16. Nekem a swatch szó idegesítő, egyrészt sosem tudom elsőre leírni és fogalmam sincs hogyan ragozzam, másrészt van rá magyar kifejezés is: "színminta". :) Engem az is zavar, és sok helyen látom, hogy nem tudnak fogalmazni, no meg a szóismétlések.
    Én hússzor átolvasom a bejegyzést mielőtt kirakom, de pl.: Essence-szel, cupcake-kel szerintem nekem még mindig nem megy :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, a swatch miatti kiakadás már megvolt az egyik korábbi részben, és hajthatatlanul színmintát használok én is :-D Ahogy haul helyett zsákmányt vagy szerzeményt, must have helyett kihagyhatatlant... Azért a címkékben szerepelnek a randa külföldi szavak is, hogy a keresések az oldalra hozzák az olvasókat :-)

      Törlés
  17. nagyon szeretem ezt a sorozatot, alig várom a következőt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Igyekszem gyűjtögetni, mondjuk sajnos nincs nehéz dolgom :-D

      Törlés
  18. Szerencsére ezekkel nem igazán volt még eddig gondom, esetleg a kötőjelezéssel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ennek örülök, a kötőjelezés pedig sajnos totál logikátlan néha...

      Törlés
  19. A néma magánhangzóra végződő nem magyar szavak ragozásával mindig bajban vagyok... A muszáj és a szemhéj szavakat pedig rendszeresen ly-al írom le, pedig tudom, hogy j...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, az ember véthet hibákat, csak van, aki észreveszi, és van, aki soha nem tanulja meg, mégis újságíró lesz belőle... Szóval a lényeg, hogy akarjunk fejlődni, és akkor szerintem fogunk is :-)

      Törlés
  20. Jaj, itt is eszembe jutott valami. Pár éve vettünk egy kenyértartót és itthon vettem észre, hogy az van ráírva: "pékárú" Azt hittem eldobom az agyam... Írtam nekik rögvest egy e-mailt, szépen bemásolva a helyesírási szabályzat megfelelő pontját. Illetve azt, hogy ha előbb látom, tuti nem veszem meg. Visszaírták, hogy magyartanár javasolta... Nem fűzök hozzá semmit. Persze, mindenki vét hibát, nekem az egybe- és különírás tud gondot okozni, de azért igyekszem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, sajnos ez az egyik leggyakoribb hiba, és minden alkalommal fáj... Nem értem, hogy egy magyartanár hogyan javasolhatta ezt, hiszen a rövid u-ra végződő szavak felsorolásában is szerepelni szokott (apu, anyu, áru, kapu, legalábbis mifelénk ez a négy van elöl), meg hát egy tömeggyártásra bocsátott termék esetében talán beleférhetne az a plusz öt perc, amíg kikeresik a szabályzat megfelelő pontját. :-) Végül mi lett a kenyértartó sorsa? Megpróbáltad valahogy eltüntetni az ékezetet?

      Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.