2014. szeptember 11., csütörtök

Testradírkörkép – aduászok és hátul kullogók

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvajas bejegyzés a blogon, amely után szerettem volna egy hasonlót írni a testradírokról is. Azonban messzinek bizonyult az Üveghegy, mert bizony csak most jött el ennek az ideje. Sebaj, mert legalább volt időm sok-sok terméket kipróbálni és befotózni, illetve néhány olyanról is beszámolok, amelyről másoknál olvastam, és így remélhetőleg ezen a téren is tudok számotokra hasznos tippekkel szolgálni.

Ezúttal kicsit más formában, de ismét a saját tapasztalataimról szeretnék beszámolni, a saját magam által megalkotott kategóriákban. A gyenge teljesítményű termékektől fogunk az aduászokig eljutni, mert bizony nagyon sokféle termék létezik a piacon, és volt sok csalódás mellett sok kellemes meglepetésem is az évek során.


1. Hobbiradírozók
avagy a szemcséket csak elvétve tartalmazó, napi használatra is alkalmas kategória

Itt kétféle termék létezik: az egyiknél nem titkolja a gyártó, hogy nem éppen teljesen testradírról van szó, és vagy testradírozó tusfürdőként hirdetik, vagy masszírozó gyöngyöket tartalmazóként. A másikat sajnos simán testradírnak állítják be, holott messze nem nyújt igazi, elhalt hámréteg eltávolításához megfelelő radírozást, és inkább csak az előbbi kategóriába sorolható lenne.

Ezen belül is kétféle létezik: van a krémes fajta, amely akár a hidratálást is pótolni tudja, és ezáltal kiváltja a testápoló használatát is, és van a sima tusfürdő kategóriába sorolható, amely után szükséges az utólagos ápolás is. Mindenesetre általában véve tusolótermékről beszélhetünk, amelyben a részecskék csak kis mennyiségben vannak jelen, és bár ez adott esetben frissítő érzést adhat a bőrnek, sajnos nem igazán segít a bőr megújulásában. Előnye viszont, hogy naponta használható, hiszen nem hoz drasztikus változást.

Példaként említeném itt a TBS vörösáfonyás testradírját, amely leginkább egy géles állagú tusfürdő, látszólag sok szemcsével, amelyek viszont nem zavarnak sok vizet, és inkább csak jó érzést adnak a tusolás során. Nem szárítja a bőrt, így nyáron kihagyható a testápolózás, télen pedig csak az egyébként is szokásos mértékben kell alkalmazni, mert szerencsére nem teszi sűrűbben szükségessé a hidratálást. Az illata egyébként nem rossz, bár nem olyan fanyar, mint a tusfürdőé, és ráadásul kissé mű mellékillata is van. A szemcsék természetes eredetűek, és a nagyobbaknál jól látható, hogy gyümölcsmagokról van szó.


Másik példaként említeném az Avon thaiföldi lótuszvirágos termékét, amely egyrészt nagyon kellemes használatot biztosít, másrészt tápláló hatásának köszönhetően nem szükséges utána plusz hidratálást alkalmazni. Mindennapos használatra is alkalmas, édes, sütiillatú termék, amely jelenleg ugyan nem kapható, de én bízom benne, hogy visszatér.


Emellett Reni tesztje alapján az Avon Bali radírozója is hasonló lehet, olvassátok el a tesztet itt.

Harmadik példaként egy érdekes terméket mutatok, amely ugyan elég sűrű állagú, a szemcsék azonban össze-vissza méretűek, amelyek közül némelyik karcol és kellemetlenül erős, némelyik pedig alig tesz valamit a bőr hámlasztásáért, így egy kiegyensúlyozatlan teljesítményű, ráadásul a krémes állaga ellenére a bőrt szárító terméket kapunk. Személy szerint nagy reményeket fűztem hozzá, mert minőségi márkának hittem a Fruttinit, de sajnos nagyot kellett csalódnom benne. Pedig az illata csodás joghurtos-narancsos, ami sokban hasonlít a kedvenc Balea testradírom illatára (lásd alább).


A négyes számú versenyző egy tusolóhabként megjelölt Stenders termék, amelyről itt olvashattok részletes tesztet nálam. Mivel szappanos jellegű, ezért az én bőrömet eléggé szárítja, így mindenképpen kell utána testápolót használni, viszont természetes anyagokból készült, kellemes használatot biztosító termékről van szó, amely nyáron, illetve zsírosabb bőrűek számára bármikor megfelelő választás lehet mindennapos használatra. A TBS termékhez hasonlóan ebben is magok segítik a radírozást, illetve cukorszemcsék is vannak benne.



2. Közepes teljesítményű radírok
heti 2-3 használatra

A második kategória a viszonylag hatékonyan radírozó termékeké, amelyek alkalmasak lehetnek az érzékeny bőrűek számára, vagy azoknak, akik nem szeretnének extra hatékony radírozást elérni. Arra jó, hogy megújuljon a bőr, valamint hogy feszesítse és/vagy előkészítse a testápolózásra, viszont még nem az a kategória, amelyet majd a hármas csapat tud biztosítani.

Itt tehát már kifejezetten sok, egyenletes mennyiségű (és azonos méretű) szemcsét kapunk, érezhető is a hatás rendesen, és ismét csak kétféle kategóriája van: a testápolózást igénylő és az ennek kihagyását lehetővé tévő csapat.

Elsőként megemlíteném a Balea csodás citromos-írós termékét, amelyet videókban többször említettem már: krémes, közepesen sűrű állagú, egyenletes, ugyanakkor kímélő radírozást lehetővé tevő termék, amely után – főként hidegebb időjárás esetén – érdemes testápolót használni. Az illata megosztó, mert volt, aki büdösnek érezte, ám szerintem vaníliáskrémtúró-illata van, amely ráadásul 1-2 órán keresztül a bőrön is megmarad, ha mégis kihagyjuk a testápolót.


Hasonló állagú és szemcsemennyiségű, bár kisebb méretű szemcséket tartalmaz a szintén Balea limitált almás-fahéjas csoda, amely az olajtartalmának köszönhetően már testápoló nélkül is puha bőrt varázsol, és az illata is megmarad 1-2 órán át. Nyáron is szívesen használtam, de egy példányt télre tartogatok, hiszen az alma és a fahéj eléggé karácsonyi párosítás.


Erről a termékről Eleni részletes tesztet írt, amelyet ide kattintva tudok elolvasni.

Ide sorolható még a Ziaja narancsvajas csodaterméke is, mert bár nagyon sok szemcsét tartalmaz, és alapos radírozást tesz lehetővé, kímélő módon teszi a dolgát, így még érzékeny bőrűek is használhatják heti 2-3 alkalommal. Testápolót nyáron nem igényel, viszont ha télen használjuk a nyári emlékek felidézésére, akkor nem árt utána már hidratálást is alkalmazni. Az illata egyébként valóban nyári, sokkal inkább a frissen facsart narancslére hajazó, nem pedig az édeskés, téli verzió, de mindenképpen ajánlom a megszagolását, mert ezt kár kihagyni.


Erről a termékről egyébként Reni is remek tesztet írt, sőt a fenti képeket is tőle kölcsönöztem, úgyhogy olvassátok el a tesztjét itt, valamint Eleni is megírta a vele kapcsolatos tapasztalatait itt.


3. Testápolózást igénylő hatékonyak
avagy közeledünk a legjobbak felé

Ebbe a kategóriába az egyenletes szemcsemennyiséget és -fajtát tartalmazó, erőteljes radírozást biztosító termékek tartoznak, amelyek után azonban mindenképpen szükséges testápolót alkalmazni, mert ellenkező esetben a bőrünk húzódni fog, és száraz lesz. 

Elsőként az Avon olívaolajos-narancsvirágos termékét említem, amely ugyan jelenleg szintén nem kapható, viszont gyakorlatilag azonos teljesítményű a sima olívaolajossal, amely szinte mindig kapható a katalógusokban. Ez a verzió egyébként nagyon hasonló illatvilágú, mint az Aussie samponok – sajnos ennél pontosabban nem tudom meghatározni, de legalább néhányotoknak kiindulási pontot jelenthet. A sima olívaolajos változat ennél zöldebb illat, és mindkettő bármilyen évszakban jó választás lehet, ha a parfümünk miatt nem szeretnénk határozott illatú tusolótermékeket és testápolót használni. Nagyon hatékonyan radírozó, sűrű termékről van szó, amelyet nehéz kinyomogatni a tubusból, így a végefelé hígítani szoktam, és még így is kellően koncentrált, egyenletes radírozást lehetővé tevő marad az állaga.


A másik ide sorolható termék számomra csalódás volt, hiszen azt reméltem tőle, hogy ápoló, tápláló hatása is lesz, és emiatt nem kell majd utána hidratálnom, de sajnos nem így lett. Árkategóriája miatt pedig már elvártam volna tőle, mert a Bomb Cosmetics azért sajnos nem méri olcsón a termékeit. Az illata sem olyan fanyar, mint amit a feketeribiszkétől vártam volna, egyébként viszont hatékonyan radírozó, természetes szemcséket tartalmazó cukros bőrradírról van szó, amely nagyon puhává teszi a bőrt, HA használunk utána testápolót.



4. A legjobbak
avagy egy lépésben pihe-puha bőrt biztosító termékek

Ez az a kategória, amelyet ha kipróbál az ember, nem is nagyon vágyik már másra. Leginkább ősztől tavaszig való használatra ajánlom őket, mert nyáron soknak bizonyulhat ez a luxus kategóriájú táplálás, amelyet minden lánynak-asszonynak ki kell próbálnia. Felsőbb kategóriás, természetes anyagokat tartalmazó termékek következnek, amelyek hatékonyan radíroznak, ugyanakkor a bennük lévő olajoknak köszönhetően már fürdés közben elintézik a hidratálást is.

Az első két termékről írtam már összehasonlító tesztet is, hiszen mindkettő csokoládés illatú, tápláló hatású termék. A tesztet ide kattintva olvashatjátok el.

Az első a TBS Chocomania terméke, amely jól teljesít, puha bőrt biztosít, és alapvetően az illata is jó, csak éppen a használat közben megjelenő műillatot hagynám ki belőle, ha lehetne. Mellette szól viszont a sűrű, ugyanakkor krémes, pudingszerű állag, amely miatt könnyen kezelhető terméknek minősül.


Ehhez nagyban hasonlít a szintén The Body Shop kókuszos testradír, amely Reni tesztje szerint a világ legjobb testradírja, érdemes elolvasni a bejegyzését.

A másik az én abszolút és örök szerelmem, a Stenders csokoládés testradírja, amely kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, és így az állaga sem homogenizált, és óvatosan kell használni. Van benne viszont cukor és kávédarálék, így egyrészt csodás az illata, másrészt a koffeinnek hála élénkítő és zsírégető hatást is biztosít. Egy az egyben olyan az illata, mint a Pocket Coffee nevű bonbonnak, így kávémániásoknak kihagyhatatlan.


Ehhez hasonló a szintén Stenders grapefruitos bőrradír, amely cukor helyett sót tartalmaz, és az illata miatt nyárra tökéletes lehet, a grapefruit miatt viszont bármikor, ha igazán feszes bőrre vágyunk, ugyanis a grapefruit kifejezetten hatékony a narancsbőr elleni küzdelemben is. Ezt a terméket ugyan nem használtam, de Andus remek tesztet írt róla, amelyet ide kattintva olvashattok el.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik az Yves Rocher Tradition de Hammam testradírja, amely Eleni tesztjének hatására lett kívánságlistás darab nálam. Emellett ide sorolható még egy Bomb Cosmetics termék is, amelynek a fent említett csalódás ellenére is hajlandó lennék esélyt adni, mert Rita tesztje igencsak meggyőző róla.

Az utolsó megemlítendő termék pedig még az előző olajos-cukros állagnál is meglepőbb, ugyanis egy sima sóról van szó. Száraz, pergő sóról, amely meglepő módon bizony testradír – a Greenland papayás-lime-os terméke. Sokan fürdősónak használják ugyan, én viszont ezt konkrétan bűnnek tartom, mert az egyik legjobb termék a radírozás terén. Egyszerűen vizes kézzel kell felvinni a vizes bőrre, és ekkor derül ki, hogy bár valóban só, és emiatt csípheti is a kisebb bőrsérüléseket, tápláló olajokat is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően az előző termékekhez hasonlóan testápolózás nélkül kaphatunk csodás, sima és puha bőrt. Az illata igazi gyümölcsös csoda, így télen-nyáron jó barátom ez a termék.


Reni is írt róla egy összehasonlítós bejegyzésben, bár ő túl erősnek találta, így érzékeny bőrűek jól gondolják át, hogy megvásárolják-e, na meg persze olvassák el az ő tesztjét is. 


Remélem, hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést, és a hossza ellenére végigolvastátok. Emellett pedig természetesen ismét csak felmerül a kérdés:

Mik a Ti kedvenceitek?

30 megjegyzés:

  1. Óh, az a Stenders csokis nagyon csábító, élmény lehet vele radírozni. Én már jó ideje letettem a voksom a Petipo de Patapo mellett, testre és arcra is használható, mellette pedig hihetetlenül gyengéden, mégis hatásosan radíroz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, megnéztem, és nem kellett volna, mert túlságosan szimpatikus termék, így gyanítom, hogy meg fogom magamnak vásárolni :-) Köszönöm a tippet, de azért a Stenders csokisat is próbáld ki ;-)

      Törlés
  2. Huhh, az a chocomaniás cucc tééényleg isteni! A Balea is jó volt, de mivel az almás-fahéjasra durván allergiás vagyok, ezért másikat nem merek kipróbálni. :) Asszem maradok a bevált termékeknél, mert nálam kockázato cserélni, ki tudja, mire vagyok allergiás?!

    Pl. a szilikon MENTES samponokra. hogy lehetek allergiás valamire, amiben valami NINCS? Ez rejtély, de ez van :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehe, szerintem úgy vagy allergiás a nem létező dologra, ahogy a banánhajó is lehet banánmentes :-D

      Törlés
  3. Egyetlen egyszer kipróbáltam a Greenlandet vízben isy és imádtam, de radírnak még jobban. A Balea radír is brutál jó, sajnos nem látom, pedig vennék, az YR testradír nálam a radírok királnyője. Viszont a Stenders radírt is tuti kipróbálom ha elfogynak a radírjaim. :) köszönöm a sok említést ^_^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Balea readírból a héten láttam a DM-ben citromos-írósat és almás-fahéjasat is, így érdemes lehet most ellátogatnod a DM-be :-) A Stenderst pedig csak ajánlani tudom, tényleg isteni termék :-)

      Az említés csak természetes, ha jó tesztet látok, az említést érdemel, Te pedig jó teszteket írsz :-)

      Törlés
  4. Hobbiradírozók :DDDD Ezen a kifejezésen felröhögtem! :D Szeretnék majd valamikor kipróbálni egy TBS radírt is, de az áruk elrettent...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hobbiradírozók kifejezés már rég megvolt a fejemben, csak kellett az idő a bejegyzés megírásához is, de a kifejezés megmaradt :-D A TBS radírokat pedig érdemes kipróbálni, és hát szerencsére sokszor van rájuk akció, tessék azt kérni születésnapra-névnapra :-)

      Törlés
  5. Nagyon jó írás, már régóta vágytam egy ilyen kimerítőre. Ráadásul ez a téma most nagyon érdekel is! :) A Stenders radírokra jól felhívtad a figyelmemet, ezek után tuti hogy utánuk megyek :) A Balea fahéjas-almás radírjából én is félretettem egyet télre, úgyhogy egyre gondoltunk ;) Egyébként amit szerintem még érdemes kipróbálni, az a TBS grapefruitos radírja. Nekem az eddig a legleg, de olyan drága, hogy sosem veszek belőle :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Újra visszatértem ehhez a bejegyzéshez, és azon gondolkodom, hogy most már tényleg kéne csinálnom egy jó kis DIY testradírt! Olyan lelkes vagyok, és annyi recept van a neten... Te csináltál már valaha?

      Törlés
    2. Ó, támogatom az ötletet, készíts akár többfélét is, mert örömmel olvasnám a tapasztalataidat! Még nem készítettem sajátot, de már gondolkodtam rajta, hiszen olívaolaj, barnacukor és kávézacc is szokott itthon lenni, csak hát félek, hogy milyen állaga lenne...

      A grapefruitos radír istenien hangzik, és elvileg a grapefruitnak még vérkeringés-serkentő, ezáltal pedig feszesítő hatása is van, ami már csak hab a tortán :-)

      Törlés
  6. A hatékonyabb avonosokat én is szeretem (az itt nem említett holt tengeri sósat is, most meg a kávésat használom, az is jó) a citromos baleásat meg kifejezetten a te ajánlásod alapján vettem meg. A Stenders is jó volt. TBS radirom még nem volt, egyszerűen fizikai fájdalmat okoz, ha ránézek az árára. Az YR radír kíváncsivá tett, majd valami kuponnal beszerzem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, a holt-tengeri ásványosat ki is felejtettem, pedig azt is nagyon szeretem, a kávéssal pedig még csak szemezek, mert nem tudom eldönteni a katalógusban lévő illatminta alapján, hogy tetszik-e. Neked bejön az illata? Remélem, szeretted az általam ajánlottakat, a TBS pedig valóban túl van árazva, ezért szerintem leginkább szettet éri meg venni, vagy akciósan a testradírt, vagy a legjobb lehetőség, ha az akciós csomagra tud lecsapni valaki. A legdrágább csomagban ugyanis nagyméretű termékek vannak, és két termék áráért sokkal több dolgot kap az ember.

      Az Yves Rocher radírját nekem is ki kell próbálnom, remélem, még kapok majd belőle mostanában, és nem csak nyáron volt kapható :-)

      Törlés
    2. Kellemes illata van, de köze sincs a kávéhoz. Viszont erősebben radíroz és azt szeretem, olyasmi, mint az olivás avonos. A Balea citromos most fogyott el nemrég, szerettem.

      Törlés
    3. Na, akkor majd egyszer talán adok esélyt az Avon kávésának is, bár túlságosan jól el vagyok látva mindenféle radírral...

      Törlés
  7. Bár én mostanában elkerültem a testradírokat mert a kissé erősebb zuhanyzó kesztyűk mellett kötöttem ki, de most felcsigáztad az érdeklődésem. Mindkét csokis jól hangzik most őszre, lehet be is szerzek egyet. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a kesztyű is jó megoldás, hiszen azzal minden termék radírrá válik :-) A csokis testradírokkal pedig igazi luxusélmény a fürdőzés, és pihe-puha bőrt hagynak maguk után. Ha kipróbálod valamelyiket, várom majd a véleményed róla/róluk :-)

      Törlés
  8. Én a Naturia radírjait szeretem, mert elérhető áron vannak, rendesen radíroznak, és habár kicsit mű az illatuk (az epresé legalábbis kissé édes), én azért szeretem :) Jól esik zuhanyozás közben kis édes gyümis felhőben ázni ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hatásodra vettem is egy epreset a DM-ben nemrég, bár nem emlékeztem, hogy pont ezt az illatot említetted, csak ez tetszett a legjobban. Szerintem majd megmutatom zsákmányban, mert sok dolgot kaptam is az elmúlt néhány hónapban, amik még nem kerültek ki. Ja, és elkezdtem használni a Tőled kapott csodás Joannát, hát valami isteni illata van, valamire emlékeztet gyerekkoromból, de még nem jöttem rá, mire :-)

      Törlés
  9. Nagyon ritkán használok testradírt, de az almás fahéjas Balea nagyon tetszett az üzletben, bánom is hogy nem vettem meg. TBS-től használtam a kókuszosat, de szerintem még a régebbit. Most inkább szizál kesztyűt használok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam most a limitált barackos Balea landolt többek között, egy Naturiával egyetemben, úgyhogy lesz mit tesztelni ismét bőven :-) A kókuszos TBS pedig Reni nagy kedvence, többször említette már szóban is, hogy szerinte az a legjobb, a szizálkesztű pedig a legjobb megoldás, elvégre mindenből testradírt tud csinálni :-D

      Törlés
  10. Nagyon hasznos bejegyzés volt, köszönöm. :) én még nem találkoztam olyan testradirral, amivel teljesen elégedett voltam. Volt egy Avon planet spa(pontosan már nem tudom melyik) Ami nem volt rossz, de szenvedés volt kinyerni a tubusból. A ziaja narancsosát szeretném kipróbálni, de soha sem találom a boltban. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, a sűrű Avon testradíroknak jobb megoldás lenne a tégelyes kiszerelés, és sokat valóban abban is árulnak, nem tudom, miért döntenek bizonyos esetekben a tubus mellett... A Ziaja narancsos radírját Rossmannban már többször is láttam, de máshol nem, csak online, a Szépségboltnál. Ha látok valahol, lecsapjak Neked egyre? :-)

      Törlés
  11. Válaszok
    1. Tulajdonképpen tényleg ínycsiklandó illata van, és csupa természetes anyagból áll, de ha ilyen ízre vágysz, tényleg megtalálod a Pocket Coffee bonbonban :-)

      Törlés
  12. a tbs vörösáfonyás radír nekem is megvolt, olcsóbb változataként ajánlom az yr szezonális gyümölcsös testradírjait! szuperek, és töredék árért ugyanaz a minőség!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet, ha eljutok mostanában YR boltba, mindenképpen beszerzek majd egyet. Még nem szagoltam őket személyesen, de nagyon szimpatikus a fekete szedres és az őszibarackos :-)

      Törlés
  13. Szuper ez az összehasonlítás a Greenland-eset ki kéne próbálnom :) A Ziaja megvan, de az én kedvencem a TBS Pink Grapefruit Body Scrub-ja, amellett, hogy jól teszi a dolgát, imádom a frissítő illatát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést, jól elvoltam vele, míg elkészült :-) A Greenlandes nekem az egyik kedvencem, de úgy általában is szeretem a termékeiket, csak ki kell fogni jó kis akciókat, mert a teljes áruk horribilis :-) A gyümölcsös TBS radírokat még nem próbáltam, csak az említett csokisat, de nagyon kíváncsi vagyok, úgyhogy szerintem hamarosan tesztelésé alá vetem valamelyiket :-)

      Törlés
  14. Annyira sajnálom hogy a mi környékünkön egyáltalán nincs Body Shop :( Viszont a Baleásat ki fogom próbálni :))

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.