2015. május 21., csütörtök

Salsa – saját készítésű finomság otthoni filmnézéshez

Salsa-lázban élünk már hetek óta, és ez nálunk nem a táncórákat jelenti. A tavaszi zöldségek zamatosságát kihasználva mártogatós szószt készítünk, és az esti filmnézéseink alatt ez a viszonylag könnyű vacsora lép a sokszor nehéz magyar ételek helyébe. A recept ismét Tamás kezéből került ki, így számíthattok a rá jellemző humoros kikacsintásokra.

SALSA

recept 1 felvonásban

írta: az élet
helyszín: bárhol
zenei aláfestés: Tito & Tarantula - After Dark

szereplők:
(mennyiségtől függően)

4 érett paradicsom
4 közepes vagy nagyobb, érett paprika (ha csípősen szereted, akkor csípős)
2 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj vagy kókuszolaj
2 ek balzsamecet (nem muszáj, de finomabb tőle)
1 tk őrölt koriander
kevés só
1 kis marék friss bazsalikom
200 fokra előmelegített sütő (meg lehet oldani a platnin is, de akkor az ízek nem „érnek össze”)



A zöldséget megmosod. A paradicsomot feltizenhatodolod (kis kockákra vágod). Kell a lédús, magvakkal teli belseje is, nehogy kidobd (csak azért, mert valami marha „szuperszakács” a tévében úgy csinálta). Utána fogod a paprikát, kimagozod (ez fontos, mert a kapszaicin a hő hatására párolog, és elárasztja az egész lakást. Ha csípős salsát szeretnél, akkor a magokat dobd ki, de a paprika „erejét” hagyd a húsán.). Azt is kis kockákra vágod. Majd fogod a hagymát meg a fokhagymát, és apróra vágod. Én pataki tálba tettem az egészet, de bármilyen tepsi jó. 

Rétegeltem: paradicsom, aztán paprika, aztán hagyma (és a fokhagyma), aztán megint paradicsom. Ha fürtös paradicsomot veszel, akkor vedd meg vele a szárát is, amin a fürtök lógnak, és tedd az edény aljára. Ettől „paradicsomosabb” lesz az íze. A rétegelt zöldségeket enyhén sózd meg (ne nagyon, mert emlékezz, a tortillachips sós, nem akarod túlzásba vinni). A zöldségek tetejét öntözd meg az olajjal és a balzsamecettel, majd tedd be a sütőbe. (A balzsamecet a hő hatására elveszíti az ecetes jellegét, és ami marad, az egy édeskés, sűrű „öntet”.)

Mivel sütő és sütő között különbség van, úgy 10 percenként nézz rá a zöldségekre. Amikor már megfonnyadt, de még nem égett meg, kész (nem baj, ha itt ott egy kis fekete égettes zöldségecske látszik). Az egésznek lehet kissé „vadabb” ízt adni úgy, hogy a végén még rányomod a grill funkciót, és a felső réteg paradicsomot „megsütöd” (de nem elszenesíted). Amikor kész, kiveszed a sütőből, és hagyod kihűlni. Amikor kihűlt a zöldségkeverék, összezúzod (én turmixgéppel szoktam, de ha autentikus akarsz lenni, akkor mozsárba vele). Ügyelj, hogy maradjanak benne nagyobbacska darabok is, mert attól „rágható”, finom. Turmixolás előtt szórd bele a koriandert (ha van lehetőséged, akkor inkább pár levél friss koriandert tegyél bele, de az őrölt is megteszi). Közvetlen tálalás előtt keverd bele a friss, apróra vágott bazsalikomot.



Jó étvágyat :-)

15 megjegyzés:

  1. Imádom a salsa szószt! Már az instagramos képedet látva is alig vártam a bevált receptedet! Jövö héten a barátnőimmel filnézős maratont tervezünk; tuti elkészül és teszteljük!:-) Köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, és szívesen venném, ha beszámolnál róla, hogy ízlett-e :-)

      Törlés
  2. Ezt biztos ki fogom próbálni! :D Az olajat leszámítva úgy is minden van itthon, és a bolti kis kiszerelések 2-3 személyre nem feltétlen elegek... főleg ha a drága párod a nachost eszi hozzá felétként. :D Így egy lábasnyival már csak csak kihúzzuk a fulm végéig. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, ízleni fog, és a párodnak is elégnek bizonyul majd :-D

      Törlés
  3. UHHH, alig várom, hogy kipróbáljam, annyira jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már megint rágom Tamás fülét, hogy készítsen nekem mielőbb, mert nem tudok vele betelni :-D

      Törlés
  4. Jól hangzik, főleg hogy a balzsamecet nem befolyásolja nagyon a dolgokat, mert azt nem szeressük.:P Főleg az ecetes ízt nem, de ha ez átvált édesbe, akkor nincs gond és bátran használjuk majd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút nem marad ecetes az íze, erről kezeskedem, úgyhogy nyugodtan vágjatok csak bele :-)

      Törlés
  5. Ez NAGYON jól hangzik, rá is pörögtünk a férjjel. :) Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, és ha elkészítitek, kérlek, tedd ki Instagramra is a képet róla :-)

      Törlés
  6. Imádom, az amerikai lektorunk szokott csinálni nekünk, és ő is amúgy a friss zöld leveles korianderre esküszik, azt mondja teljesen más az íze a kettőnek, és bosszankodik mindig, hogy alig pár helyen lehet venni nálunk :D Nagyon jól néz ki, megkívántam :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, akkor biztosan jól elbeszélgetnének Tamással a konyhaművészet titkairól :-) Esetleg próbáld meg elkészíteni, és lepd meg vele azt a lektort ;-)

      Törlés
  7. húú ez nagyon guszta, muszáj kipróbálnom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mennyei az íze, és legszívesebben legalább minden másnap ilyet ennék :-D

      Törlés
  8. Elkészítettem , isteni finom lett ! ^_^ Köszi a receptet ! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.