2013. december 1., vasárnap

Gyertyateszt – DM Profissimo Motiv-Glas gyertya

A tegnap már említett gyertya tesztje következik, amely a DM üzleteiben kapható 1500 Ft-os áron. Nézzük, vajon megéri-e az árát.



A papírdobozon egészen mutatósnak tűnik, és megbújik rajta egy rejtélyes szivárványos kör is: ez a gyertya ugyanis a leírás szerint LED-del működik, és égés közben különböző színekben pompázik, így biztosítva igazán egyedi élményt.



Sajnos a dobozban váró gyertya látványa nem azonos a képen látottal: a zsugorfólia eléggé gyenge minőségű, néhol meggyűrődött, és az illesztés is erőteljesen látszik.



Maga a gyertya totálisan egyszerű fehér viasz, ami nem is lenne gond, hiszen a színjátszás a megolvadt, áttetszővé váló gyertyában érvényesülhet a leginkább.



Égés közben a fenti látványt nyújtja a gyertya, ami már nem rossz, hiszen ahogy a fóliát átvilágítja a gyertya meleg fénye, jóval előnyösebb képet mutat mind a minta, mind a viasz színe.

A beígért LED-hatás azonban elég érdekesen alakul. A leírás semmit nem közöl arról, hogy be kellene kapcsolni, és nem is találtam erre alkalmas részt a gyertyán sehol. Arra gondolnék, hogy használat közben a hőtől kapcsol be a lámpa, ám az első használat során ez nem történt meg, a második használatnál pedig kb. 15 mp-ig tartott, amikor felemeltem, hogy másik helyiségbe vigyem át. (Azóta hiába emelgetem, nem ismétlődött meg a dolog.) Előfordulhat, hogy az üzletben való tárolás idején lemerült az elem, ebben az esetben viszont kiábrándító, hogy a működtető szerkezet miatt az utolsó három centiméternyi viaszt már nem égethetem el. Amennyiben a további használat során sikerül ismét előcsalni a szivárványt, lefényképezem majd, addig pedig higgyétek el, hogy piros, kék és zöld szín váltakozik benne.

Az illatával viszont semmi probléma: csodás sütiillat terjengett először csak a szobában, majd kb. másfél órányi égés után már az egész lakásban. Egy idő után el is fújtam, mert már túl erős volt, és még másnap reggel is maradt az illatból a nappaliban, a fő helyén.

Mivel rátaláltam egy másik, kolléganőmtől kapott gyertyára, ami szintén LED-es, meggyújtottam azt is, és egyből világítani kezdett. Konklúzió: hibás elektronikájú DM-darabot fogtam ki. Kis ízelítő:



Ti próbáltatok már DM saját márkás illatgyertyát?

11 megjegyzés:

  1. Én tavaly kreáltam egy ilyen világító-színjátszó hatást: még jó pár évvel ezelőtt vettünk egy színjátszó led-es lapos valamit, amit semmire sem tudtunk használni. Hirtelen ötlettől vezérelve rápakoltunk egy üveges mécsest, és egész pofásan nézett ki. Gyertyafüggő vagyok egyébként, hiába a finom illatú Yankee Candle tart-ok, a gyertyafény élménye kell, bár az illatos gyertyákból kezdek kiábrándulni, sosem illatoznak annyira, mint várnám. (Vagy ha mégis, találkoztam már olyan gyertyával, aminek a simán és meggyújtva érezhető illata köszönőviszonyban sem volt egymással.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, sajnálom, hogy nincsenek jó tapasztalataid az illatgyertyákkal! Nekem csak az erősségük szokott gond lenni, de szerencsére amúgy a tégelyben is érezhető illatot nyújtják. A Tart-okat pedig nemsokára kipróbálom majd, mert annyian dicsérik, és áttetsző, üvegből készült melegítőben a gyertyafény élménye is megtartható :-)

      Törlés
  2. Nekem is van színváltós gyertyám (talán Brise?) és működik. A tavaly karácsonyra kapottat múlt héten fogyasztottam el (spóroltam vele rendesen, még jó hogy kettőt kaptam tavaly, úgyhogy még van egy teljesen oridzsi :)) Sajnálom, hogy a tied nem működik, mert nagyon szép, ahogy váltakoznak a színek (http://rekablogol.blogspot.hu/2012/12/heti-kedvencek-3.html). Ezek a gyertyák is kaphatók a dmben és rossmannban is, és ha jól emlékszem hasonló áron vannak, mint a dm-es változat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azokat is néztem, de a szagolgatás alapján abszolút a DM-es volt a nyerő számomra. Mindenesetre gyönyörűek a képeid a Brise-ről, jó kis ajándék lenne egy ilyen gyertya is :-)

      Törlés
  3. Jé, de érdekes, ilyet én még nem is láttam! :O Mondjuk nekem tökéletesen megfelel egy sima illatosított gyertya, nem érzem szükségét ilyen világításnak, de ettől függetlenül jópofa az ötlet :) Sajnálom, hogy amit vettél pont hibás volt :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ennél én sem törekedtem erre, csak olvasgattam a dobozt, és úgy voltam vele, hogy ha már írják, illene, hogy tényleg működjön is... Az meg, hogy a hibásat fogom ki, a Murphyvel való hosszú távú kapcsolatomnak köszönhető :-D Imád engem, na :-)

      Törlés
  4. Barátomnak van a Brise-től ilyen színváltós gyertyája, na annak nagyon jó fahéjas-alma illata van, az az egy az, amit nagyon szeretek ilyen szempontból! A konyhában pedig nagyon jól mutat este, ahogyan ég, egyszer piros, zöld, kék, lila, és mindig másképpen jöttek a színek, azt hiszem. De azt vajon, még lehet kapni? Jókor jut eszembe, betárazni belőle, amúgy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, még kapható, láttam a DM-ben azt a verziót is, de egyrészt nem is világítósra pályáztam, másrészt ennek az illata varázsolt el, de teljesen :-) Viszont most már tetszik a világítás lehetősége, úgyhogy Brise-t is tesztelek majd :-)

      Törlés
  5. Hát ezt olvasva azért részemről elég nagy csalódás :S

    VálaszTörlés
  6. Én ezeket a DM gyertyákat nagyon szeretem. Szerintem az illatgyertyák közül az egyik legjobb. A Brise-t is próbáltam már. Az a baj ezekkel a színváltós gyertyákkal, hogy ahogy ég le a gyertya, a színváltás egyre kevésbé látszik és nem arányosan sajnos.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.