2014. március 14., péntek

Yankee Candle – a kulisszák mögött


Bizonyára sokan hallottatok már a Yankee Candle gyertyákról, hiszen egyre több helyen lehet olvasni róluk, és nálam is rendszeresen szerepelnek gyertyatesztes bejegyzésekben (legutóbb pl. itt). Ma egy különleges bejegyzés következik, ugyanis Nagy Csaba, a Yankee Candle magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója válaszolt néhány kérdésemre, és így Ti is megtudhattok néhány érdekes tényt sokunk kedvenc gyertyáiról és a helyi elérhetőségükről.

1. Mióta foglalkoznak a Yankee Candle termékek értékesítésével, és hogyan döntöttek a márka termékeinek forgalmazása mellett?

 
Az a bizonyos ajándékba vett gyertya
Legelőször 2000-ben találkoztam a Yankee Candle névvel, akkor vettem édesanyámnak egy ilyen márkájú gyertyát az Egyesült Államokban. Csatoltam egy képet róla, ezt azóta is őrizzük. 2006-ban erre a gyertyára tekintve jött az ötlet, hogy ez nem igazán egy ismert márka Magyarországon (még a Google-be beírva sem kaptam nagyon találatot), mi lenne, ha forgalmazni kezdenénk, és végül írtam egy levelet a Yankee Candle-nek, amire ők válaszoltak. Így kezdődött az egész.

2. Miben látja a YC magyarországi sikerét?

A Yankee Candle egy nagyon kreatív és innovatív vállalat a mai napig. A marketingosztály nagyon figyel arra, hogy rendszeres időközönként legyen valami újdonság a rajongók számára. Például minden évszakban megjelennek új illatok (általában 4-5 db), de ezeken kívül limitált kiadású speciális illatokkal is jelentkezik, illetve termékpalettáját is folyamatosan bővíti, így manapság már nemcsak gyertyák, hanem például különböző légfrissítők és autóillatosítók is megtalálhatóak a termékek között.

3. Az internetes vagy az üzletben történő vásárlások vannak túlsúlyban, és tervezik-e az üzlethálózat bővítését országszerte?

A kiskereskedelmi bevételeink megoszlása kb. 2/3 - 1/3 az internetes értékesítés javára, de márkaboltunk népszerűsége is folyamatosan növekszik a 2012-es májusi nyitás óta. A webáruházas értékesítés nagy előnye, hogy non-stop nyitva van, és egész Magyarországot lefedi, viszont ilyen termékek esetében nagy hátránya, hogy nem lehet megszagolni a kiválasztott illatot a monitoron keresztül. Ezért is döntöttünk egy bolt nyitásán egy belvárosi központi helyen, ahol szinte minden aktuális termék és illat elérhető, ugyanazon az áron, mint a webáruházban. A jövőbeli tervekről egyelőre nem szeretnénk beszélni, majd egy másik interjúban. ;)

4. Elsősorban az évszak szerint aktuális illatokat vásárolják a vevők, vagy vannak egész évben népszerű illatok?

Az eladási statisztika szerint vásárlóink általában az évszaknak megfelelő illatokat választanak, de természetesen vannak olyan törzsvásárlóink, akik egy adott illathoz ragaszkodnak. Sokan elképzelhetetlennek tartják például a Cinnamon Stick (erős fahéjillat) június-júliusban történő égetését, de van olyan vásárlónk, aki kizárólag ezt a gyertyát vásárolja nagy méretben.

Természetesen vannak örök favorit illatok is: Soft Blanket, Lemon Lavender, Vanilla Lime vagy Fresh Cut Roses.

5. Lehet tudni, hogy átlagosan mennyi ideig kapható egy illat?

Saját kép, teszt hamarosan
Nagyon változó. Attól függ, hogy a bevezetés után hogyan teljesít élesben az illat (mennyit tudnak eladni belőle globálisan), de általában 2 évig legalább fut. Hiába teljesít nagyon jól Magyarországon, ha világviszonylatban nem hozza az elvárt eladási számokat. A legrégebbi és világszinten a legnépszerűbb illat egyértelműen a Clean Cotton. Nálunk inkább a Soft Blanket és a Lemon Lavender, valamint a téli/karácsonyi illatok közül a Red Apple Wreath és a Christmas Cookie.

6. A különböző típusú termékek közül melyek a legnépszerűbbek?

A Housewarmer® termékcsalád mind a 6 tagja nagyon népszerű, de leginkább a Tart® olvadó viaszok. Egyrészt azért, mert ezek a legolcsóbb termékeink, illetve sűrűn lehet váltani az illatot, vagy akár keverni is lehet őket (ha két különböző Tart®-ot olvasztunk meg egyszerre). Ezenkívül még illatdiffúzoraink is egyre népszerűbbek azon vásárlóink körében, akik ún. „lángmentes” illatozást szeretnének otthonra, valamint újabb fajta autóillatosítóink (autóillatosító pálcák, Ultimate autóillatosítók) is egyre több vásárlót nyernek meg maguknak.

7. Milyen típusú viaszt használnak az egyes termékek esetében, és lehet-e tudni, hogy egy-egy illat mennyire lesz intenzív az égetés során?

Alapvetően a viaszalapú termékek a legjobb minőségű és legtisztább paraffinviaszból készülnek természetes illatkivonatok hozzáadásával. Ezenkívül korábban volt próbálkozás tisztán szójaviasz gyertyák gyártásával, de ez a fajta viasz nagyon sérülékeny magában, így paraffinviasz hozzáadásával lehetett javítani az állagát és felhasználhatóságát. Jelenleg is van egy paraffinviasz és szójaviasz keverékéből készült termékcsaládunk, a Pure Radiance™, amely éppen kifutó termékcsalád lett, de csupán, azért, mert egy kicsit megújul, és új köntösben tér vissza.

8. Melyek az Ön személyes kedvenc termékei?

Nehéz dönteni a sok illat között, de ha egyet kellene választani, akkor az a Soft Blanket lenne. Én főként az autóillatosítókat használom, abból is az autóillatosító pálcákat kedvelem a legjobban, mert észrevehetetlenül illatozzák be az egész autót. Inkább a párom a gyertyás, ő a Lilac Blossom nagy üveggyertyát szereti a legjobban.

9. Mely termékeket tartja ideálisnak a kipróbálásra a márkával még csak ismerkedők számára?


Kipróbálásra mindenképpen mintagyertyát vagy Tart®-ot javasolok, aztán ha a vásárló úgy dönt, hogy tényleg ezt az illatot szeretné hosszú ideig használni, akkor mindenképpen egy közepes vagy nagy üveggyertyára érdemes beruházni. Egyrészt minél nagyobb kiszerelést választunk, az ár/érték arány is sokat javul, másrészről pl. a mintagyertyáktól eltérően a közepes vagy nagy üveggyertyából az illóolajok – a viaszmedence nagyobb átmérőjéből adódóan – sokkal nagyobb felületen tudnak távozni az olvadó viaszból, így sokkal intenzívebb lesz az illat.

Forrás
Ha felkeltette az érdeklődéseteket a webáruház, ide kattintva eljuthattok az oldalra, és konkrét gyertya keresése esetén a jobb felső keresési mezőbe írhatjátok az adott illatneveket, de sima tallózással is rövid időn belül testes kívánságlista tud létrejönni. Több személyes kedvencem most az outlet szekcióban található meg, kedvező áron – az akciós áraknak köszönhetően én is sokszor szemezek itt. Emellett kihagyhatatlan kollekció a Dream Garden, amelynek mindhárom tagja csodás tavaszi illatfelhőt varázsol a szobába – ugyanis voltam olyan elvetemült, hogy megrendeltem, és azóta is bőszen szagolgatom őket.

Nektek van kedvenc illatotok a cégtől?

20 megjegyzés:

  1. Köszönöm az interjút, egy élmény volt elolvasni! Amúgy azon gondolkodtam, hogy elég hamar befutott márka lett itthon a YC, ha 2006-ban tette meg Csaba az első lépéseket, szóval emiatt csak elismerés érheti. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy elolvastad, és köszönöm, hogy tetszett! :-) Szerintem egyre népszerűbb lesz a márka, mert bár valóban nagyobb kiadást jelent egy-egy gyertya, sokkal erősebb és tartósabb az illatuk, mint a legtöbb egyéb helyen kaphatónak. Nálam most is ég a Red Berry & Cedar :-)

      Törlés
  2. Szuper interjú volt, jó ötlet volt tőled, hogy megkeresed őket. :)

    Off: képzeld tegnap levertem a párologtatómat, így újat kell keresnem, szóval lehet hogy beruházok egy olyanra, amit a tartokhoz adnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából egy rendelés kapcsán fogalmazódott meg bennem az első kérdés, és felvetettem az interjú ötletét, aztán szerencsére neki is tetszett az ötlet :-)

      A párologtatódat sajnálom! Nekem Yankee-s van, egy karácsonyi, de engem nem zavar, mert azért nem a hóemberes-fenyő fajta, így egész évben használható. A Müllerben láttam most még nagyon jókat, amik masszívak és jól is mutatnak, gondolkodtam is, hogy veszek majd ajándékba, és Tart-okkal együtt adom majd át őket :-)

      Törlés
  3. Szuper lett ez az interjú!!! Ha még nem lenne a márkától gyertyám, akkor a bejegyzésed alapján máris repültem volna be a webshopba :)))
    Ha viszont elmúlik a dáthám és spórolok, akkor személyesen is ellátogatok a boltjukba és egy nagy szatyor zsákmánnyal térek onnan haza :D
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy Neked is tetszik! A vásárlást pedig csak saját felelősségedre kezdd el, mert egyértelműen függőséget okoznak ezek az illatok :-D Most ugye itt ez a piros bogyós nagy gyertya, de már az olvadó viaszok közül is van sok kedvencem, amiket végül úgyis megveszek majd nagy gyertya formájában, ahogy magamat ismerem...

      Törlés
  4. Asszem engem egyszer Csaba hívott fel, mikor a bankkártyás fizetés után a boltban kp-val is kifizettem újra az első rendelésem és roppant segítőkészek voltak a különféle megoldási alternatívákat illetően. Valamint épp olyan rohangálós napok voltak, én magamtól soha a büdös életben nem vettem volna észre, h duplán fizettem. :)
    Jó ötlet volt ez az interjú, még a fb oldalukon se találkoztam hasonlóval, jó belelátni picit a színfalak mögé. :)

    Én minden újabb vásárlás után más illatot érzek szívem csücskének, de a fő kedvenc idén télen a már említett Honey and spice volt (vagy 5 minta gyertyát elégettem belőle, de jövőre tutira veszek egy közepeset, ezt képes vagyok hosszú hetekig imádni), aztán bő egy hónapja jött a pink sands, azt is ugyanilyen nagy szerelem illatnak érzem, bár ez univerzálisabb. Meg is gyújtottam gyorsan, annyira megkívántam most. :)

    Vettem háromfajta mécses szettet is, az abszolút bukó, a minta gyertyákhoz képest illattalan, nem éri meg sajnos. :(

    (nem jó, megint találtam új illatokat, egyszerűen nem szabadna a webshopot nézegetnem míg ennyi (vagy 8) illat vár itthon a sorra kerülésre! :D :( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, rendkívül kedvesek a webshoppal kapcsolatban is, nekem igazából csak pozitív élményeim vannak velük, pedig elég sokszor rendeltem már tőlük. Annak pedig örülök, hogy tetszett ez a kis interjú :-)

      A Honey & Spice tényleg nagyon jó illat, nekem még hasonló kedvencem a Paradise Spice, ami szintén meleg és fűszeres, de egy kis gyümölcsösség is keveredik mellé, így nyáron is használható, mert nem kifejezetten téli illat. A Pink Sands pedig ezek szerint közös kedvencünk :-)

      A mécsesekből én egyből 3-4 darabot szoktam egyszerre égetni, ami a fentiek szerint meg is felel a viaszmedence-méret miatti dolognak, mármint egy mécses ugyebár picike, így a nagyobb felületen égő dolgaikkal szemben szegénynek esélye sincs. :-( Melyikeket próbáltad amúgy?

      A webshopot pedig tényleg nem szabad nézegetni, nekem már végeláthatatlan a kívánságlistám :-D Azért ha veszel új illatokat, írd majd meg, hogy beváltak-e :-)

      Törlés
    2. Meglestem a mécseseket, mert eléggé hanyagolom őket. Igazából legszívesebben kidobnám, mármint persze elhasználom, csak bosszantóan alig van illatuk. Odaadni senkinek sem akarom, mert nem igazi YC-k, szóval asszem megmaradnak a rosszabb időre itthon "romantikus hangulatot" teremteni.
      Szerencsére csak az outlet szekcióból rendeltem mécsesszettet, az eredeti árnál kb. sírtam volna dühömben, h mekkora hülye vagyok. :) Van tropical fruit, mango blossom és jázminos, utóbbi tán egy hajszálnyit illatosabb az első kettőnél. Bár mango blossomból mintagyertyám is volt és az sem győzött meg. Most épp cranberry ice illatozik, nah szerintem az intenzívebb, mint az általad kedvelt cranberry chutney, de lehet, h Te akkor is azt éreznéd finomabbnak/áfonyásabbnak/illatosabbnak, ez biztos szubjektív. De ilyet még máskor is fogok rendelni, megjegyzem. :)

      Paradice spicet is memorizáltam, mint potenciális jó téli illatot, most egyelőre olyan jól esnek a picit gyümölcsösebb-virágosabb változatok. Ezután mangós jön. Ha valami nagyon tutiba nyúlok, mindenképp megírom! ;)

      Törlés
    3. Hogy érted azt, hogy nem igazi YC-k?

      Nekem is volt jázminos mécsesem, és nagyon szerettem, és most van Cranberry Ice is, az is nagyon tetszik, főleg, hogy a nagy kedvencemre emlékeztet. Most a mandarinos-vörösáfonyás nagyméretű gyertya is tervben van, egyrészt mert remélem, hogy emlékeztetne a Cranberry Chutney-ra, másrészt pedig mert most nekem is jól esnének a gyümölcsösebb illatok.

      Nálam most épp virágos illatkategória ég, és teljesen elvarázsolt, úgy látszik, nálam is megjelent a tavasz az illatok terén :-) Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalataidat, és várom a további tippeket Tőled :-)

      Törlés
    4. úgy nem igazi, h bennem régóta az intenzív illatok gyertyájaként él ez a márka (mikor még gimi végén kaptam az elsőt vmi külföldi szuvenírként egy barátnőmtől) és a mécsesek nem ezt támasztják alá. értem én, h mert pici a párolgási felület meg a mennyiség, de ez számomra akkor is csalódás.
      Azt a mandarinos-vörösáfonyásat én is néztem, de valamiért a narancsos-mandarinos illatokért nem ver hevesebben a szívem, pedig amúgy rendszeresen eszem ezeket a gyümiket (na jó, ettem, már vagy 2 hete nem, meguntam a telet) és finoman illatoznak, de inkább az extrábbak kerülnek be a kosárba. :) Láttam instán tegnap a virágos gusztaságokat, annyira jól is mutatnak (főleg együtt). :)

      Törlés
  5. Nagyon jó bejegyzés volt, örülök, hogy egyre népszerűbbek nálunk is, mert tényleg megérdemlik a hírnevet és felhajtást. Mostanában rendeltem néhány tartot és az abszolút kedvenc a Clean Cotton. Konkrétan olyan az illata, mint a frissen mosott, napon száradt lepedőké, hihetetlen. A következő áldozatom pedig azt hiszem a Soft Blanket lesz, bár még morfondírozom rajta, mert félek, hasonló lenne az illatuk. Bár előre látom, hogy jövő héten már azt fogom párologtatni...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, én is tervezem mindkettő megrendelését, pont az illat-összehasonlítás miatt, meg mert most ég itt egy tisztaságillatú, és nagyon-nagyon tetszik ez a vonal is. :-) Amúgy én is kb. ennyire vagyok jó a magam lebeszélésében, konkrétan esélytelen bármit is tennem, bár azért annyit könnyítek, hogy ha születésnap vagy névnap jön, akkor ilyeneket kérek ajándékba, hogy ne haljon bele a pénztárcám, meg hát így a családtagok sincsenek bajban, hogy mégis minek örülnék :-)

      Törlés
  6. Pink Sands megszállott vagyok.. tart-tal indult, folyamatosan újravásárolt gyertyában végződött a szerelmünk. Pontosabban nem végződött, eddig 3x vásároltam újra. Elképesztően jó illatokat találnak ki és ami szimpatikus, hogy az erős fűszeres illatoktól kezdve a könnyed visszafogott virágosig mindent meg lehet találni. Csabának meg köszönjük, hogy behozta ezt a márkát, határozottan finom illat mentesebb lenne nélküle a lakás/autó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, a Pink Sands-rajongásodat abszolút meg tudom érteni. Melyik gyertyát rendelted meg belőle? Épp most néztem, hogy sima üveggyertyából és dekorgyertyából is létezik többféle méret, így elég nehéz a választás... Egyébként tényleg eszméletlen a választék, abszolút mindenki találhat benne magának megfelelőt :-)

      Törlés
    2. juhuuu, világ pink sands rajongói egyesüljünk! :D (én titkon abban reménykedem, h ha egyszer leakciózzák tuti lecsapok egy giga nagyra, ha nem, egy közepesre mindenképp).

      Törlés
  7. Amit meg tudtam szagolgatni, olyan 10 illat közül, egyértelműen az a kettő tetszik legjobban, amit végül meg is vettem, ezek pedig a Lovely Kiku és a Wild Passion Fruit. Isteniek! Imádom őket, pedig még alájuk se gyújtottam, de olyan intenzíven illatoznak így csomagoláson keresztül, hogy tudom, nem fognak csalódást okozni :) Nagyon jó lenne majd üveggyertyát is beszerezni ebből a kettőből, csak itt egyrészt olyat nem lehet kapni, másrészt rendelni úgy nem akarok, hogy a szállítási költség még kitenne egy másik kisebb terméket :P, harmadrészt meg hát az ára is borsosabb azért ezeknek, úgyhogy mindenképpen várat még magára ez a dolog :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Wild Passion Fruit már itt vár kipróbálásra tart formájában, a Lovely Kiku-n pedig gondolkodom, hogy megrendeljem-e üveggyertyában... Veszélyes egy dolog ez, na :-D Amúgy ha netán vagytok többen, akik rendelnétek, akkor könnyen összejön az a 15 ezer Ft, ami felett már ingyenes a szállítás. Tessék áthívni barátnőket, amikor égeted őket, és akkor biztos társul majd valamelyikük :-D

      Törlés
  8. Nagyon tetszett ez az interjú, örülök, hogy neked jutott eszedbe erről a népszerű termékről ilyen jellegű cikket írni :) Én most rendeltem meg az első tart-jaimat, borzasztóan izgatott vagyok, hogy milyenek lesznek :P Egyébként a kíváncsiságomat főleg te keltetted fel, drága Katy, úgyhogy ezer köszönet a bemutatásért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, én is nagyon élveztem a kérdések összeállítását :-) Milyen tartokat rendeltél? Ugye lesz majd róluk zsákmányos bejegyzés, hogy ne lyukadjon az oldalam? Nagyon remélem, hogy Neked is beválnak majd, bár nem félek tőle, hogy csalódást okoznak, mert isteni termékekről van szó :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.