2017. február 27., hétfő

ABH Master Palette by Mario vs. Cargo Vintage Escape – összehasonlítás

Sok helyen és sokféle módon jeleztétek, hogy igényt tartanátok e két paletta összehasonlítására, hiszen a sokak által áhított Master Palette by Mario, az Anastasia Beverly Hills egyik legnépszerűbb palettája bizony limitált. Nem tudom, lesz-e még belőle legyártott tételsor, vagy örökre búcsúznunk kellett tőle, mindenesetre voltam olyan szerencsés, hogy Edit blogján még jutott nekem belőle. A megvásárlásakor már birtokomban volt egy másik csodás őszi paletta, a Cargo Vintage Escape, amelyről már olvashattatok tesztet itt, és amellyel egyértelmű és rögtön látható hasonlóságot mutat a Cargo-kedvencem. (Vagyis a Master Palette by Mario mutat hasonlóságot a Vintage Escape-pel, hiszen a Cargo palettája már jóval előbb létezett.) Mivel a Cargo olyannyira bevált, hogy a hatására a márka egyéb palettáinak beszerzését is fontolgatom, nagyon kíváncsi voltam, vajon felülmúlja-e majd minőségben az ABH palettája.

Nem is bírtam magammal, és az egyik motivációmentes napomon a munka helyett a színmintázgatást választottam, és azt gondoltam, milyen jó kis összehasonlító képek születtek. Ezt követően jött a feketeleves, amikor kiderült, hogy a számítógép képernyőjén már nem is annyira ütősek azok a fotók... Ezért aztán tegnap ismét rászántam magam a dologra, és a napsütés is kedvezni látszott, hogy még több fényviszonyban készíthessek képeket, azonban csupán szerény, a felhőkön áttörni próbáló napsütésre futotta a tavasz erejéből. Sebaj, így is információdúsabb és jobb felbontású lett a képsorozat, úgyhogy lássuk is, melyik paletta mit nyújt hasonló színek terén.

Minden esetben elöl láthatók az ABH színei, utánuk pedig a Cargo palettáéi, és a megszokott módon, alapozóra, ecsettel készítettem őket. A fényviszonyok sorrendben: szűrt fény kétféle ISO-beállítással, vaku, majd erőlködő napfény kétféle ISO-beállítással.

Mario Hollywood és 5th Ave vs. Vintage Escape Crisp:

Felkenve már jóval eltérőbbek, mint az a csomagolásban látható színek alapján sejthető lehetne. A pigmentáltságuk hasonló, és azonos bánásmódot is igényelnek, vagyis kezdetben szerényebb arcukat mutatják meg, de építhetőek, és megfelelő alap használatával a nap végéig a helyükön maradnak.Mario NYC, Kim és Muse vs. Vintage Escape Rustic:

A pigmentáltság ez esetben is hasonló, vagyis mind a négy szín azonnal rendkívül pigmentáltan jelenik meg a szemhéjon is. Jól satírozható színek, amelyek a satírozás hatására sem válnak koszos hatásúvá, és gyönyörűen kiemelik a kék és a zöld szemet, de valószínűleg a barna szeműeknek is jól állhatnak. Bár a csomagolásban mind a négy hasonló árnyalatúnak tűnt, leginkább a Mario NYC és a Cargo Rustic hasonlít egymásra, hiszen a Kim és a Muse sokkal melegebb árnyalat. A Cargo Rustic még kicsit pigmentáltabb is, mint az ABH NYC, és nem elhanyagolható előnye, hogy ahogyan a színmintánál is látható, az elsatírozott széleken melegebb árnyalatúnak tűnik. Ez azért fontos, mert sietős reggeleken remek választást jelenthet: egymagában is kidolgozott szemsmink hatását kelti, ha ezt választjuk füstös smink elkészítéséhez.Mario Marina vs. Vintage Escape Cuddle:

Bár jelentős árnyalatkülönbség van köztük, a szemhéjon hasonló hatást érhetünk el velük. Egyrészt önmagukban alkalmazva a lehető legártatlanabb és legvisszafogottabb módon emelhetjük ki a szemünket hétköznapi smink esetében, másrészt tussal kombinálva akár alkalmivá is tehetők. Emellett kiválóak komplex szemsmink esetében a belső szemzugba és a szemöldökcsontra egyaránt, valamint akár az orcák kiemelésére is beválhatnak. A Mario Marina highlighterként való használata esetén óvatos bánásmódot igényel, mert rendkívül pigmentált, a Cargo Cuddle ugyanakkor elsőre szerénynek tűnik, ugyanakkor hatékonyan építhető.Mario Claudia vs. Vintage Escape Twigs:

A paletták talán legjobban hasonlító két színe. Mindkettő szatén hatású sötétszürke, amely visszafogottan fénylik csak, ezért az idősebb korosztálynak is jó barátai lehetnek. Pigmentált, ugyanakkor jól satírozható színek, amelyek akár mélyítésre, akár egyszínes füstös smink elkészítésére kiválóak.Mario Lula vs. Vintage Escape Hot Cocoa:

Látszólag azonos pigmentáltságú színek, ugyanakkor az ABH Lula bizony sokkal erőteljesebb már elsőre is, mint a Cargo Hot Cocoa. Ez az adott sminkes tapasztaltságától függően jó és rossz egyaránt jelent, de alapvetően kezdőknek jobb, ha inkább építgetniük kell a színt, mint ha esetleg akaratlanul túl sötétre sikerül már első próbálkozásra. A szemhéjon mindenesetre teljes mértékben azonos hatást keltenek, és kiválóak mind a mélyítővonalba, drámai hatású árnyékoláshoz, mind a külső V-be.Mario Isabel vs. Vintage Escape Autumn:

A vöröses satírozószíneket mindig is szerettem a mélyítővonalban használni, sőt, évek óta kedvenc módszerem a hideg sminkeknél a pirosítóval történő satírozás. Ezáltal olyan melegség csempészhető a sminkbe, amellyel a teljes arcsmink összhangba kerül, és erre kiválóan alkalmasak az alábbi satírozószínek is. A színmintán is jól látható, hogy a Mario Isabel jóval pigmentáltabb, mint a Cargo Autumn, ami ismét csak lehet előny és hátrány egyaránt, lásd az előző két színnél kifejtett gondolataimat.Mario Bronx vs. Vintage Escape Withered Leaves:

Mindkét paletta esetében mást vártam a zöld színtől. Erős, életteli zöldet, amely a burjánzó nyári fákat juttatja eszembe. Nem ezt kaptam, de nem bánom, mert szerencsére mindkettő tetszik a szemhéjamon, és ennek pont a kissé hideg voltuk lehet az oka. Az ABH szín ebben az esetben is jóval pigmentáltabb, a Cargo azonban ismét enyhén duokróm hatású, vagyis az elsatírozott széleken más árnyalatot kap, ezáltal sietős reggeleken tökéletes választás egy színnel készített sminkekhez.Mario Paris vs. Vintage Escape Cinnamon:

Nagyon közel állnak egymáshoz, ez esetben azonban pont az ABH szín mutat enyhe duokróm hatást. A pigmentáltság közel azonos, tehát mindkét színnel azonnal fóliaszerű hatást érhetünk el a szemhéjon, és az árnyalatuk is csupán leheletnyivel tér el.Látható tehát, hogy a színek árnyalata nem minden esetben azonos, a jellegük és a szemhéjon mutatott hatásuk viszont igen. Most pedig lássuk, hogy mely színek egyediek a palettákban. A Master Palette by Mario esetében ez a Violeta, amely egy csodás, hiperpigmentált matt csoda.A Vintage Escape esetében már négy színről van szó, amelyből az első annyira világos, hogy nem igazán mutatja meg magát bőrön, éppen ezért tökéletes egyrészt a smink szélének elsatírozására, másrészt a szemöldökcsont szerény módon történő kiemelésére. Ez a Harvest Moon, a látható társai pedig a Frolic, a Black Crow és a Chestnut. Egy csodaszép, enyhén duokróm, rendkívül telt szatén és két csodásan pigmentált, sötét színű matt. A Black Crow konkrétan ébenfekete, ezért tökéletes akár tusvonal helyett is, illetve dráma mélyítéshez. A kérdés tehát az, hogy melyik palettát éri meg jobban beszerezni. Ár-érték arányban mindenképpen a Cargo nyer, hiszen mindössze 7550 Ft-ért kapjuk meg Edit blogján, és 12 színt tartalmaz. Emellett kapható, az ABH ellenben nem, és nem tudni, az lesz-e még egyáltalán. Az ABH egyébiránt általában véve sokkal melegebb árnyalatú színeket tartalmaz, míg a Cargo kicsit sokrétűbb, ebből a szempontból vegyes összeállítású, emellett pedig a két jól pigmentált és sötét matt is előnyös benne. (Összehasonlításképp: a Master Paletta by Mario a Modern Renaissance palettáéhoz hasonló áron volt kapható.) Az ABH paletta színeinek melegsége nálam egyébként nem okozott hátrányt, pedig alapvetően világos és rózsás árnyalatú a bőröm, de ez a vörös hajam meleg árnyalatára is visszavezethető lehet. Pontosan a rezességük miatt hozzák összhangba a bőröm színét a hajammal, ezért nagyon megszerettem őket. Ugyanakkor a tusvonalat kedvelők és a természetes módon is hangsúlyos mélyítővonallal megáldottak számára nem feltétlenül fontos a jelenlétük, így számukra a Mario paletta is jó választás lehet. Pigmentáltság terén a Cargo is kiemelkedő, ugyanakkor nem túlzott mértékben puhák a festékek, így felhasználóbarát kivitelű, míg a Mario esetében nagyon óvatos kezelésre és erőteljes leütögetésre van szükség.

Dönteni tehát nehéz lehet, de talán a Cargo felé dől a mérleg nyelve, hiszen ez is bőven átlag feletti pigmentáltságú, ugyanakkor jobban megéri az árát, és kissé sokrétűbb a színösszeállítása. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy az ABH őszies palettája is a gyűjteményemet gyarapítja, de úgy érzem, inkább csak elvetemült sminkmániások számára kihagyhatatlan paletta, és kiváló alternatívát jelent rá az egyébként korábban kiadott Cargo Vintage Escape

Ti hogy látjátok a dolgot? Melyik paletta mellett tennétek le a voksotokat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.